Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri seară că decizia privind desfăşurarea în următoarea perioadă a unui contingent de 1.000 de militari americani în România există demult şi nu este legată direct de situaţia din regiune şi, ca atare, nu este condiţionată de o intervenţie posibilă a Rusiei în Ucraina.
Ministrul a răspuns astfel solicitat la Antena 3 să comenteze o ştire a CNN potrivit căreia administraţia americană ar fi decis deja numărul de trupe americane care vor fi trimise în România, respectiv că, pe baza dialogului la nivel înalt, trei state membre NATO de pe flancul de est au acceptat să primească pe teritoriul lor câte 1.000 de militari americani – România, Polonia şi Ungaria.
‘Această decizie, în cea mai mare măsură, este una care acum se comunică, dar care există mai demult. Ştiu că este o măsură proactivă, dar nu este legată direct de acest moment, să spunem. De aceea, nici nu este condiţionată de o intervenţie posibilă a Rusiei în Ucraina. Este vorba de ceea ce noi am cerut, prin vocea preşedintelui, încă din 2014, când nu existam practic în documentele oficiale ale NATO ca poziţie strategică, ca postură strategică în acest sens, aceea de consolidare a prezenţei înaintate a NATO pe flancul estic. În cazul unei situaţii de conflict, evident că se iau măsuri suplimentare în acest sens. Acest batalion care va veni aici, multinaţional probabil, încă nu ştim exact unde va fi plasat, este o situaţie pe care în momentul acesta o discutăm, se analizează situaţia strategică. Ştiţi că plasarea într-un sistem defensiv este importantă şi din perspectiva modului în care există scenarii că ar putea să vină ameninţările. (…) Deci, clar, România toată este în flancul NATO şi contează mai puţin modul sau locul în care se vor poziţiona eventuale trupe de susţinere defensivă aici’, a afirmat Vasile Dîncu.