Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, referitor la contractul privind programul de înzestrare ‘Corvetă multifuncţională’, că acesta va fi probabil semnat la finalul lunii aprilie.
Dîncu a spus că în interiorul Asocierii Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa mai sunt în prezent câteva lucruri minime de negociat, menţionând că Romtehnica nu blochează în niciun fel negocierile.
‘Referitor la contractul cu corvetele, este o procedură legală de dotare, de înzestrare a Armatei Române prin licitaţie, aşa cum a fost şi prin negociere, în acest moment ne aflăm pe ultimii metri ai negocierii. Aşteptăm răspunsul din partea asocierii dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa, sunt încă câteva lucruri minime de negociat în interiorul acestei asocieri şi, evident, în relaţia cu Romtehnica. Romtehnica nu blochează în niciun fel nicio negociere, Romtehnica face un singur lucru, nu poate să nu respecte legea şi obligaţiile pe care cei doi parteneri din asociaţie şi le-au luat la început, atunci când s-au angajat în această competiţie. (…) Probabil că finalul lunii aprilie este momentul când vom putea lua o decizie finală’, a răspuns Vasile Dâncu, fiind întrebat de presă cu privire la faptul că s-ar tergiversa semnarea contractului pentru înzestrarea cu corvete.
Referitor la cât de vulnerabile sunt ţările NATO din bazinul Mării Negre în faţa unui atac maritim, în contextul în care Turcia a închis Strâmtoarea Bosfor pentru navele militare, din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina, ministrul Apărării a afirmat că NATO are, în acest sens, răspunsuri pentru toate scenariile posibile.
‘NATO are răspunsuri pregătite pentru toate scenariile posibile referitor la situaţia de la Marea Neagră, în acest moment. Evident că este vorba de un răspuns colectiv pe care ţările NATO îl au pregătit, un scenariu colectiv. Nu este vorba ca o singură ţară să se apere singură’, a spus Dîncu.
MApN a informat, la sfârşitul anului trecut, că procedura specifică de achiziţie a produsului ‘Corvetă multifuncţională’ s-a finalizat, în anul 2019, prin declararea Asocierii formată din Naval Group din Franţa şi SC Şantierul Naval Constana SA drept operator economic câştigător. În acest sens, MApN a exprimat în mod ferm disponibilitatea de semnare a documentelor contractuale. În conformitate cu cadrul legal naţional, cele două părţi desfăşoară împreună activităţile necesare pentru a agrea formele finale ale documentelor contractuale.
Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, s-a întâlnit, marţi, cu ministrul Vasile Dîncu la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
Pe 7 martie, elemente ale detaşamentului belgian, parte din Forţa de Răspuns NATO (NRF) activată de Consiliul Nord-Atlantic pe 25 februarie, au ajuns în România, prin punctul de frontieră Nădlac din judeţul Arad.
Potrivit MApN, convoiul militar s-a alăturat detaşamentului francez al Forţei de Răspuns a NATO, aflat deja în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
În total, 500 de militari francezi şi 300 belgieni, parte a componentei terestre a Forţei de Răspuns a NATO, se vor alătura militarilor români în cadrul măsurilor dispuse pentru consolidarea Flancului estic al Alianţei. AGERPRES / (AS – autor: Nona Jalbă, editor: Marius Frăţilă)