Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat joi că informaţiile despre un posibil atac chimic al Rusiei în Ucraina arată în primul rând îngrijorare, dar a subliniat că autorităţile române nu au semne, în acest moment, despre declanşarea unui astfel de atac.
El a fost întrebat, la Digi 24, ce arată informaţiile de la nivelul autorităţilor române, raportat la îngrijorările exprimate în privinţa unui atac chimic al Rusiei de către preşedintele SUA, Joe Biden, şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
‘Arată o îngrijorare, în primul rând. Noi nu avem semne în acest moment despre un atac chimic. Deocamdată, ambele părţi care se află în acest moment în conflict, atât ucrainenii, cât şi Federaţia Rusă, se acuză reciproc de posibilitatea de a folosi arme chimice. Ruşii au şi început cu ideea că ucrainenii, dacă vă aduceţi aminte la începutul conflictului lor cu Crimeea şi când au început atacul în Donbas, au spus că ucrainenii au dat cu arme chimice acolo. Mai puţin probabil, nu s-a dovedit acest lucru. Există însă această retorică din partea Federaţiei Ruse că vor folosi ceea ce numesc ei un fel de apărare strategică prin zona nucleară sau zona chimică. Trebuie să fim pregătiţi pentru asta, dar nu credem că în acest moment este o ameninţare pentru populaţie sau pentru declanşarea…’, a afirmat Dîncu.
Ministrul a explicat că NATO a luat în considerare acum facilitarea unor elemente pentru apărare în cazul unui război chimic.
‘A se apăra ucrainenii, în primul rând, pentru că este vorba la ei. Aceste poveşti cu norul care vine din bombardamentele din Ucraina, norul toxic care vine în România sunt invenţii de social media, nu există aşa ceva, sunt fake news-uri, dar în această situaţie şi noi evident că am început să… priorităţile specializate pe care le avem, să revedem planul în cazul unui atac chimic în vecinătate. Aceste lucruri le-am făcut deja încă de acum două sau trei săptămâni am început, revizuirea tuturor planurilor în acest sens, dar asta înseamnă că suntem într-o stare de vigilenţă. Nu este vorba de o alarmă încă aceasta. Este un semnal pe care NATO îl dă, un semnal politic şi un semnal diplomatic, încercând să descurajeze Rusia să nu facă acest lucru. Deci, în acest moment, nu sunt atacuri chimice şi nu cred că trebuie să ne speriem de acest lucru. Noi suntem pregătiţi ca să instruim populaţia în cazul acesta şi să avem un plan pentru această zonă, care este activat încă de mai multă vreme, dar vă spun: este doar o ipoteză. Nu este vorba de o probabilitate care să fie calculabilă (…). Nu, nu este cazul ca oamenii să se alarmeze în acest moment, pentru că este aproape ca şi în cazul nuclear, al unui ipotetic atac nuclear. (…) Este o modalitate de descurajare reciprocă care s-a folosit’, a mai declarat Vasile Dîncu.
Ministrul Apărării a subliniat că populaţia trebuie să se uite, mai degrabă, la ce comunică autorităţile şi ce comunică sursele media care iau de la autorităţi puncte de vedere.
‘Şi cred că atunci putem să fim liniştiţi. În acest moment, nu există îngrijorări din perspectivă chimică sau a minelor marine, să spunem’, a arătat Dîncu.