Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a transmis joi omologului său polonez, Mariusz Blaszczak, faptul că ţara noastră este solidară cu Polonia, ‘care se confruntă cu o ameninţare hibrid fără precedent’.
Cei doi au avut o declaraţie comună de presă, la finalul primei zile a Reuniunii miniştrilor apărării din ţările participante la ‘Iniţiativa Bucharest 9 (B9)’.
‘Consultările acestui forum au o importanţă aparte, în contextul dezvoltărilor de securitate din ultima perioadă, având în vedere dislocările masive de trupe ale Federaţiei Ruse la Marea Neagră, în apropierea graniţei cu Ucraina. Reuniunea este relevantă în contextul evoluţiilor recente de la graniţa Poloniei, Lituaniei şi Letoniei cu Belarus, unde regimul de la Minsk instrumentează valuri de migranţi împotriva statelor NATO. Doresc să folosesc acest prilej pentru a exprima solidaritatea noastră cu Polonia, ţară cu care avem un parteneriat strategic solid şi care se confruntă cu o ameninţare hibrid fără precedent, în aceste zile’, a arătat Dîncu.
El a subliniat că întâlnirea ‘a dorit să transmită un mesaj clar de unitate şi solidaritate a statelor NATO de pe Flancul Estic aliat, în linie cu valorile comune pe care le împărtăşim în cadrul Alianţei Nord-Atlantice’.
‘Nu există altă cale decât respectarea percepţiilor asupra securităţii, precum şi înţelegerea preocupărilor de securitate ale tuturor aliaţilor’, a punctat ministrul român.
Şi Mariusz Blaszczak a vorbit despre ‘atacul hibrid al regimului Lukaşenko’ de la graniţa ţării sale şi despre eforturile făcute pentru a contracara acest atac şi a rezolva situaţia.
‘Suntem între prieteni aici, putem să ne bazăm unii pe alţii. Apreciem că militari români au fost eFP (Enhanced Forward Presence – prezenţa înaintată consolidată NATO – n.r.) în Polonia, soldaţi polonezi sunt prezenţi la Craiova, deci lucrează cot la cot cu soldaţii români, aşadar suntem în siguranţă împreună’, a afirmat acesta, potrivit traducerii.
Blaszczak a spus că ‘descurajarea şi apărarea sunt cele două elemente extrem de importante în viziunea Alianţei şi sunt importante pentru securitatea noastră’.
Reuniunea miniştrilor apărării din ţările participante la ‘Iniţiativa Bucharest 9 (B9)’ se desfăşoară joi şi vineri la Bucureşti.
Cele două teme ale reuniunii sunt axate pe Deciziile de impact pentru Flancul Estic al Alianţei şi pregătirea viitorului Concept Strategic al NATO, respectiv cooperarea NATO-UE.
Lansat la iniţiativa României şi Poloniei în anul 2015, Bucureşti 9 (B9) oferă o platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii de pe Flancul Estic al NATO – Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Republica Slovacă şi Ungaria -, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestor state la procesele în derulare la nivelul Alianţei, pe baza experienţei şi expertizei pe care le deţin şi a intereselor comune de securitate, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi al indivizibilităţii securităţii statelor membre NATO.
Reuniunile în format B9 se desfăşoară periodic la nivelul şefilor de stat, miniştrilor de externe şi ai apărării, reprezentând oportunităţi pentru armonizarea poziţiilor naţionale ale statelor membre ale Iniţiativei B9 pe subiectele ce se vor regăsi pe agenda Summiturilor şi reuniunilor NATO.
În data de 10 mai 2021, s-a desfăşurat la Bucureşti Reuniunea şefilor de state şi guverne în format B9, coprezidată de preşedinţii Klaus Iohannis şi Andrzej Duda, cu participarea preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Această reuniune a precedat Summitul NATO, desfăşurat la 14 iunie 2021, la finalul căruia s-a reafirmat unitatea, solidaritatea şi coeziunea Aliaţilor, precum şi deschiderea unui nou capitol în relaţiile transatlantice în contextul unui mediu de securitate din ce în ce mai complex.