Preşedintele Comisiei de afaceri europene, senatorul PSD Vasile Dîncu, este de părere că la o viitoare dezbatere pentru revizuirea Constituţiei legea fundamentală a României ar trebui centrată pe drepturile individului, şi nu pe stat.
‘Fără să fiu constituţionalist, (…) fără să mă pricep, fără să fiu jurist, dar am studiat reverberaţiile Constituţiei, temele pe care oamenii ar vrea să le modificăm într-o dezbatere viitoare pentru revizuirea Legii fundamentale. Am observat, ca sociolog, că Legea fundamentală are în centrul său statul şi nu cetăţeanul, nu individul. Este primul lucru, dacă citim încet Constituţia şi facem un fel de interpretare (…) şi observăm că subiectul principal este statul. Era 1990-1991 când s-a lucrat la Constituţie şi pe undeva se explică asta. Încă nu descoperise societatea noastră civismul, drepturile şi nu descoperise individul în sine. Sociologic, pe noi ne interesează ca, în afară de comunitatea naţională (…), Constituţia să fie centrată pe drepturile individului. Deci rescrierea Constituţiei ar trebui să pornească de aici. Asta este filosofia mea, poate un pic cam liberală, dar nu cred că are legătură cu eticheta partidelor şi este, cred, normal’, a afirmat, joi, Dîncu, la finalul unei dezbateri organizate la Senat.
El a moderat evenimentul ‘(Re)Construcţia spaţiului civic românesc. Drepturile şi libertăţile civice şi protejarea spaţiului civic din perspectiva modelelor europene’, organizat de Comisia pentru afaceri europene din Senat.
Dîncu a remarcat că actualul Guvern emite multe ordonanţe de urgenţă şi a amintit că numărul acestora era cândva limitat la un anumit prag.
‘Ar trebui să regândim şi această procedură a ordonanţelor de urgenţă, definirea urgenţei şi toate celelalte lucruri care cred că pun statul într-o situaţie în care se fac foarte multe abuzuri. E adevărat, la noi există o lentoare a instituţiilor care ajung într-o situaţie în care trebuie să legifereze pompieristic, când este obligatoriu mâine: ba avem un infringement pentru că nu am făcut lucrarea la timp, ba pentru că nu am fost atenţi la ce s-a întâmplat, la ce am semnat la un moment dat. Dar asta nu justifică numărul de ordonanţe de urgenţă pe care le-am văzut acum. În alte mandate pe care le-am avut, ţin minte, se numărau ordonanţele de urgenţă, aveam un număr pe care îl stabileam, un procent care nu trebuia depăşit. Şi eliminăm foarte multe, măcar prin această presiune. Cred că era o presiune din partea Europei. Acum văd că nu se mai numără’, a adăugat Dîncu.