Rezultatele probelor de la roşii cultivate de fermieri înscrişi în Programul Tomata indică faptul că acestea sunt conforme, iar prelevarea de probe de tomate va continua pe măsură ce fermierii recoltează, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Agricole Judeţene, Gabriela Andronie.
Directorul DAJ Olt a precizat că prelevarea de probe pentru a se stabili dacă sunt respectate normele fitosanitare se face prin sondaj de către reprezentanţii oficiului judeţean al Autorităţii Fitosanitare.
‘Până în prezent, de la fermierii din judeţul Olt înscrişi în Programul Tomata au fost prelevate, prin eşantion, 73 de probe şi au venit rezultatele pentru 52 dintre probe, toate fiind conforme. Probele au fost prelevate din localităţile unde fermierii au început valorificarea tomatelor. Continuă verificările în teren, în urma notificărilor privind pregătirea de recoltare. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Olt au efectuat până acum 3.190 de verificări în teren’, a spus Gabriela Andronie.
În judeţul Olt sunt înscrişi în Programul Tomata 7.073 de fermieri, în creştere cu aproximativ 24% faţă de anul precedent, judeţul fiind pe primul loc în ţară în privinţa numărului de fermieri înscrişi în program.
Producătorii de tomate au avut posibilitatea accesării sprijinului de minimis până la data de 1 aprilie, pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a alocat circa 3.000 de euro/beneficiar. Valorificarea producţiei se va face până la data de 30 iunie, inclusiv, iar ultima zi de depunere a documentelor justificative este data de 14 iulie, inclusiv.