AcasăStiri generaleDirectorul executiv al Asociaţiei Timişoara CEC 2021, Simona Neumann, şi-a anunţat demisia

Directorul executiv al Asociaţiei Timişoara CEC 2021, Simona Neumann, şi-a anunţat demisia

Directorul executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii (CEC) 2021, Simona Neumann, care a coordonat proiectul TM2021, a anunţat, luni, că şi-a înaintat demisia primarului Dominic Fritz, care este şi preşedinte al Asociaţiei, iar contractul va înceta din 25 ianuarie 2022.

‘Vă scriu cu emoţie şi responsabilitate pentru proiectul pe care l-am coordonat în ultimii nouă ani, în calitate de director executiv al Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, dorind să vă informez că astăzi am trimis preşedintelui Consiliului Director al Asociaţiei, domnul Dominic Fritz, preavizul în vederea demisiei mele, urmând ca raportul meu contractual cu Asociaţia să înceteze începând cu 25 ianuarie 2022. Precizez că este alegerea mea personală la care am reflectat îndelung’, afirmă Simona Neumann, într-un comunicat remis AGERPRES.

Simona Neumann subliniază că proiectul Timişoara – CEC s-a confruntat în ultimii doi ani cu un climat de nesiguranţă, caracterizat adesea prin ‘decizii pripite şi chiar contradictorii’ cu angajamentele luate în perioada în care oraşul participa la concursul pentru titlul european sub umbrela Asociaţiei.

‘Astăzi, după aproape un deceniu de muncă şi rezultate concrete, motivaţia iniţială care m-a determinat să accept procesul candidaturii şi apoi, gestionarea proiectului Timişoara – CEC, care m-a încurajat să pun mereu în prim-plan interesul comunităţii şi al oraşului (chiar înaintea propriei persoane), s-a destrămat. Ceea ce înseamnă că misiunea mea în acest proiect, pentru care m-am întors la Timişoara în decembrie 2012, după o carieră internaţională, se opreşte aici’, explică directorul Asociaţiei Timişoara 2021.

Simona Neumann afirmă că a venit timpul ca responsabilii proiectului să ia în considerare obiectivul final, anul 2023, pentru a valorifica această oportunitate unică pentru oraş, când Timişoara va trebui să facă faţă cu succes şi unui public european.

‘Pentru aceasta, va fi nevoie mai degrabă de decizii constructive, luate cu onestitate şi serenitate operaţională redescoperită, decât de ‘salvatori’ cu o viziune distorsionată asupra trecutului şi una, deocamdată, neclară în ceea ce priveşte viitorul imediat. Moştenirea pe care o las, reprezentând activitatea echipei pe care am coordonat-o cu onoare şi responsabilitate, şi care va rămâne timişorenilor şi viitorilor gestionari ai celui mai important proiect al oraşului după Revoluţia din 1989 cum a fost el catalogat, include între altele: câştigarea (septembrie 2016), sub conducerea mea, a titlului de CEC după două runde de concurs organizate la nivel naţional de Ministerul Culturii la care au participat 14 oraşe importante din România; Programul Cultural Timişoara 2023 cuprinzând un portofoliu consistent de proiecte originale dezvoltate în perioada 2017-2021 şi care au generat circa 1.300 de evenimente monitorizate de juriul de experţi ai Comisiei Europene; sute de parteneriate şi sinergii locale şi europene cu operatori culturali în care s-au implicat cu entuziasm instituţii şi asociaţii culturale, artişti independenţi, şcoli, universităţi, mediul de afaceri, organizaţii sportive, precum şi industriile culturale şi creative’, detaliază directorul Asociaţiei Timişoara CEC 2021.

La acestea se adaugă, spune Simona Neumann, o excelentă reputaţie internaţională şi o reţea de contacte cu alte oraşe capitale europene ale culturii prin facilitarea de către echipa executivă a parteneriatelor cu manageri culturali, artişti, organizaţii, instituţii şi reţele internaţionale cu profil cultural,precum şi satisfacţia a 85,7% dintre timişoreni, care consideră că proiectul Timişoara 2021/2023 – CEC va ajuta la dezvoltarea oraşului într-o măsură potrivită, în mare şi în foarte mare măsură.

‘Prin demisia mea doresc să las loc decidenţilor politico-administrativi şi reprezentanţilor oficiali în Consiliul Director al Asociaţiei să se concentreze exclusiv pe asumarea obiectivelor ce le revin conform dosarului de candidatură câştigător şi pe finanţarea şi asumarea proiectului de importanţă naţională care are menirea de a schimba în bine destinul oraşului. Ceea ce a fost mult şi greu a trecut şi a fost pregătit din punct de vedere al Programului Cultural. Prin urmare, nimeni nu va trebui să înceapă de la zero, iar o finanţare aşa cum a fost deja anunţată public de către autorităţi că se va întâmpla în 2022 – finanţare de care Asociaţia nu a beneficiat până acum în mod predictibil şi nici la nivelul asumat la început – va atrage încrederea şi a mediului de afaceri de a se implica prin sponsorizări’, adaugă Simona Neumann.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks