Serviciul de Protecţie şi Pază are pe agenda de priorităţi, pentru anul 2024, derularea unor proiecte europene, aşa cum procedează de cinci ani, a declarat, luni, directorul SPP, generalul Lucian Pahonţu.
‘Realizările din 2023, ţintele pe care ni le-am propus ni le-am atins, atât în domeniul tehnicii, al infrastructurii, dar şi în domeniul executării şi asigurării măsurilor de securitate a demnitarilor români şi străini, precum şi misiunile pe care noi le-am avut în diferite teatre de operaţiuni. Am căutat să cheltuim banii foarte eficient, am căutat ţintele. Astăzi, pot spune că ele sunt în proporţie de 99% rezolvate’, a declarat Pahonţu, la şedinţa Comisiilor reunite de apărare, care au dat un aviz favorabil proiectului de buget pe anul 2024 al SPP.
El a arătat că bugetul SPP pentru 2024 satisface nevoile de dezvoltare, dar şi nevoile de îndeplinire a misiunilor, iar printre priorităţi se numără proiectele europene.
‘Ca priorităţi am gândit şi am luat în calcul nevoile financiare pentru îndeplinirea misiunilor, pentru asigurarea securităţii obiectivelor şi, nu în ultimul rând, pentru dezvoltarea capabilităţilor de pregătire. Ne-am gândit foarte serios să venim în întâmpinarea bugetului cu proiecte din fonduri europene. Acelaşi lucru îl facem de cinci ani, acelaşi lucru ni l-am propus şi pentru 2024. Bugetul ne satisface toate nevoile pentru a rezolva toate situaţiile operative existente astăzi. Nu excludem, dacă situaţia de geopolitică sau de securitate se va schimba, (…) ne vom gândi şi vom recalibra toate resursele pe care le avem. (…) Avem şi anul acesta proiecte gândite şi le-am aplicat, le derulăm în condiţiile în care fondurile se pot obţine din bugetele fondurilor europene’, a precizat directorul SPP.
Bugetul Serviciului de Protecţie şi Pază a primit luni aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate.
Bugetul instituţiei este de 353.413 mii lei credite bugetare şi de 360.623 mii lei credite de angajament.