Serviciul de Telecomunicaţii Speciale are datoria de a-şi îndeplini în continuare misiunea la cele mai înalte standarde, iar în plină epocă digitală misiunea instituţiei de a adopta permanent noile tehnologii pentru a putea oferi servicii în acord cu nevoile curente ale beneficiarilor este mult mai complexă, a declarat marţi directorul STS, Ionel-Sorin Bălan.
În deschiderea ceremoniei dedicate Zilei Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi împlinirii a 30 de ani de activitate în domeniul comunicaţii şi tehnologia informaţiei de stat, Ionel Bălan a arătat că STS este o instituţie la a cărei dezvoltare şi modernizare au contribuit pe parcursul acestor trei decenii multe generaţii de specialiştii, uniţi prin jurământul de credinţă pe care l-au rostit când au ales cariera militară şi animaţi de aceleaşi valori: onoare, loialitate, performanţă şi profesionalism.
‘Cei care au clădit instituţia de astăzi sunt ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii şi personalul civil care au purtat în suflet cu mândrie cultura organizaţională a STS şi au crezut în evoluţia acestei instituţii. Actualii, dar şi foştii coordonatori ai activităţilor, atât de la sediul central, cât şi din toată ţara se află aici, în sală. Le mulţumesc tuturor pentru efortul depus zi de zi. (…) Astăzi STS administrează o infrastructură naţională securizată de comunicaţii şi tehnologia informaţiei la care este conectată cea mai mare parte a instituţiilor publice din România, asigurând servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei de la cel mai înalt nivel al statului, la cea mai mică structură teritorială. De asemenea, furnizează comunicaţii de urgenţă pentru cetăţeni şi agenţiile de intervenţie în situaţie de urgenţă prin sistemul naţional de apeluri de urgenţă 112 şi sistemul Ro-alert şi reţele de comunicaţii de cooperare’, a explicat şeful STS.
Potrivit acestuia, în ultimii ani, marcaţi la nivel mondial de pandemia de COVID-19, transformarea digitală a cunoscut o accelerare fără precedent la nivelul întregii societăţi, inclusiv al beneficiarilor STS, instituţia a trebuit să se adapteze rapid la noul context, la noile cerinţe şi solicitări multiple ale beneficiarilor, depunând eforturi pentru proiectarea în timp scurt de noi sisteme, servicii, sisteme şi aplicaţii necesare asigurării suportului de comunicaţii şi tehnologia informaţiei pentru autorităţile statului şi totodată în sprijinul cetăţenilor.
‘Au fost şi momente dificile, mai ales atunci când ni se cereau soluţii imediate, cu perioade de testare insuficiente, dar de fiecare dată v-am avut alături pe dumneavoastră parteneri de dialog şi cooperare şi împreună am identificat cele mai bune soluţii. (…) 30 de ani de excelenţă în telecomunicaţii speciale sunt încununarea unor eforturi remarcabile de perfecţionare şi adaptare la cerinţe complete pentru îndeplinirea la cele mai înalte standarde a responsabilităţilor ce ne-au revenit. În plină epocă digitală, misiunea noastră de a adopta permanent noile tehnologii pentru a putea oferi servicii în acord cu nevoile curente ale beneficiarilor este mult mai complexă. În contextul lărgirii spectrului de riscuri hibride, diversificarea tipologiei ameninţărilor, precum şi al apariţiei a numeroase focare de criză şi conflict în apropierea frontierelor naţionale, suntem martorii unor multiple provocări şi ameninţări la adresa securităţii cibernetice şi am văzut cu toţii că acestea s-au accentuat de la începutul anului’, a transmis directorul STS.
De asemenea, a menţionat acesta, creşterea rezilienţei infrastructurilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei trebuie să cuprindă măsuri care să garanteze obiectivele angajate faţă de societate şi faţă de cetăţeni şi necesită un efort comun, cu o strânsă colaborare interinstituţională.
‘Un alt fel de exemplu de cooperare este şi Cloudul Guvernamental al României, un proiect naţional de importanţă strategică în eficientizarea acţiunilor statului şi creşterea nivelului de sofisticare a serviciilor publice electronice oferite cetăţenilor. STS (…) Avem datoria de a ne îndeplini în continuare misiunea la cele mai înalte standarde, menţinând calitatea şi securitatea serviciilor la cel mai ridicat nivel’, a concluzionat directorul STS.