Persoanele care deţin mai multe cetăţenii pot declara la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor o singură cetăţenie, iar dacă au codul numeric personal (CNP) din România, atunci prima cetăţenie afişată care poate fi declarată este cea română, a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Mureş, Ioan Matei.
‘Trebuie să facem o precizare legat de cetăţenie. La acest recensământ se poate declara doar o cetăţenie. Există norme legate de cetăţenie, nu se pot declara mai multe. Prima cetăţenie din România este cetăţenia română. Cei care au două sau mai multe cetăţenii, bulgară, australiană şi aşa mai departe, prima este cetăţenia din Uniunea Europeană, sunt nişte reguli. Şi după aceea sunt celelalte cetăţenii din afara UE, apoi apatrizii. Dar pe acest formular, în momentul în care am introdus codul numeric personal, apare cetăţenia română. În momentul în care ai un CNP din România, apare cetăţenia română. Să nu fie discuţii, fiindcă în judeţul Mureş sunt multe persoane cu dublă cetăţenie, aceasta este regula pentru acest recensământ’, a declarat Ioan Matei.
Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a arătat că Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor se derulează în trei etape: în intervalul 1 februarie – 13 martie 2022, când se face preluarea datelor din surse administrative; 14 martie – 15 mai 2022, când are loc autorecenzarea online sau la recenzorii de la Unităţile Admistrativ Teritoriale; şi 16 mai – 17 iulie 2022, când se derulează colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).
‘În acest moment ne aflăm în faţa celei de-a doua etape, care va debuta luni şi va consta în autorecenzare, este vorba despre faptul că mureşenii se vor putea autorecenza. Fiecare cetăţean care are acces la laptop, tabletă sau calculator poate să se autorecenzeze în momentul în care decide el. Pe lângă această autorecenzare, mai există şi autorecenzarea asistată la care noi insistăm foarte mult, în care instituţiile satului, în speţă primăriile, pun la dispoziţie un spaţiu în care poate să îndrume populaţia pentru autorecenzare. După această perioadă, recenzorii se vor deplasa la domiciliile celor care au rămas necerenzaţi. Avem 875 de recenzori, dintre care vor intra în pâine, începând de luni, un număr de 211 recenzori care se vor ocupa de autorecenzarea populaţiei. În fiecare UAT este şi un punct amenajat special pentru această autorecenzare asistată, care vine în sprijinul celor care nu au poate toate cunoştinţele, nu au îndemânarea suficientă pentru a se autorecenza de la domiciliu. Avantajul principal al autorecenzării este că fiecare alege momentul în care îşi alocă 15-20 de minute pentru a completa formularul. Fie că se deplasează la punctul de autorecenzare, fie de acasă’, a declarat prefectul Mara Togănel.
Autorităţile din judeţul Mureş recomandă recenzarea de acasă, astfel încât în etapa a treia, atunci când recenzorii se vor deplasa la domiciliile celor nerecenzaţi, să existe un volum cât mai mic de lucru.
‘Ce recenzăm în acest moment sunt datele pe care vom opera în următorii 10 ani. Momentul de la care începem să recenzăm persoanele este 1 decembrie 2021. La nivelul judeţului Mureş, din datele comunicate de DJS avem 523.603 persoane rezidente care trebuie să fie recenzate. Îmi doresc ca mureşenii să fie receptivi, fiindcă s-a dovedit în această perioadă că au acces la mijloace digitale şi cu siguranţă vor apela la acest mod de a se recenza şi vor parcurge formularul care va fi disponibil începând de luni pe platforma www.recensamantromânia.ro’, a mai spus prefectul Mara Togănel.
Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Mureş, Ioan Matei, a precizat că autorecenzarea pe platforma www.recensamantromânia.ro va porni în data de 14 martie ora 0,00 şi că momentul de referinţă este 1 decembrie 2021 ora 0,00.
‘Se va intra cu autorecenzarea după această dată. Au trecut de la acel moment de referinţă câteva luni, tot ce se recenzează se referă la acel moment de referinţă. Acele persoane care au decedat după 1 decembrie ora 0,00, ele trebuie recenzate pentru că la acel moment erau în viaţă. Copiii născuţi după acea dată nu se recenzează şi nu intră în recenzare. Legat de clădiri, la fel, se iau cele care erau la data de referinţă (…) tot ceea ce s-a construit şi a devenit locuibil după decembrie nu intră în recenzare, decât acele locuinţe care existau (chiar dacă poate s-au dărâmat sau au ars). Se recenzează toţi cetăţenii români care au reşedinţa sau au avut reşedinţa obişnuită la data de 1 decembrie 2021 şi care erau prezenţi sau temporar absenţi (erau plecaţi din gospodăria respectivă pe o perioadă mai mică de 12). Se mai recenzează aici cetăţeni străini cu reşedinţa în România de mai mult de 12 luni’, a mai precizat Ioan Matei. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)