Şapte proiecţii de documentare şi lungmetraje de ficţiune, majoritatea în premieră naţională, vor fi prezentate, în perioada 10-12 mai, la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul celei de-a zecea ediţii din seria Cinepolitica, Cinepolitica Nights, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.
Seria debutează marţi, cu două producţii ucrainene – documentarul ‘Terykony’, regia Taras Tomenko, proiectat în premieră în România, de la ora 18,00, şi ‘Atlantis’, regia Valentyn Vasyanovych, o dramă de război cu elemente SF, multipremiată la festivaluri de film din întreaga lume, de la ora 19,45.
‘Cu siguranţă, lumea trăieşte cel mai complicat moment din ultimele decenii. Războiul de pe pământ european a produs un şoc puternic unei generaţii ce nu credea în posibilitatea revenirii unei astfel de situaţii, ce părea destinată exclusiv cărţilor de istorie, nicidecum fluxurilor de ştiri şi social media contemporane. De aceea am ales să prezentăm în cadrul evenimentului nostru două producţii cinematografice actuale despre efectele conflagraţiei din Ucraina, cu impact cert. Două filme cât se poate de diferite – unul despre trecutul recent şi altul despre viitorul apropiat – care împreună pot crea o imagine mai clară şi persistentă asupra necunoscutului apăsător. Documentarul ‘Terykony’ şi filmul de ficţiune plasat în viitor ‘Atlantis’ vor deschide o nouă ediţie Cinepolitica cu intenţia clară de a pune pe gânduri într-un fel cum numai arta o poate face’, a declarat Marius Copel, director artistic Cinepolitica International Film Festival.
Miercuri, de la ora 17,45, seria Cinepolitica Nights continuă cu proiecţia în premieră în România a documentarului din Ungaria ‘No orders!’, regia Szalay Peter, urmat, de la ora 19,15, de premiera naţională a peliculei din Serbia ‘Working class heroes’, în regia lui Milos Pusic, o dramă cu accente comice, nominalizată în secţiunea Panorama, la Berlin, anul acesta.
Seara de miercuri se încheie cu proiecţia, de la ora 21,00, în premieră în România, a documentarului american nominalizat la Oscar ‘Ascension’, regia Jessica Kingdon. Filmul este un portret impresionist al uriaşului lanţ economic al Chinei, care relevă prăpastia dintre clasele sociale, observând cu atenţie codurile nescrise ale muncii de jos, consumerismului sau averilor personale. Documentarul portretizează capitalismul chinezesc în straturile sale profunde, de la muncitorii suprasolicitaţi către clasa de mijloc aspiraţională şi ajungând la elitele hedoniste. Una dintre concluziile clare ale demersului este că Visul Chinezesc este o fantezie încă imposibil de materializat pentru cei mulţi.
Seria Cinepolitica Nights se încheie joi, cu două proiecţii în premieră naţională. De la ora 18,00, pelicula ‘Natural light’, regia Denes Nagy, o dramă de război premiată cu Ursul de Argint la Berlin, în care acţiunea este plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în URSS-ul sub ocupaţie, şi, de la ora 20,00, comedia ‘France’, în regia lui Bruno Dumont, film nominalizat la Palme d’Or.
Biletele la proiecţiile din cadrul Cinepolitica Nights sunt disponibile pe Eventbook.ro şi în reţeaua partenerilor Eventbook, la preţul de 20 de lei (preţ întreg) şi 12 lei (preţ redus).
Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte), susţinut Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerul Culturii, DACIN SARA, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.