Documentarul ‘Pentru mine tu eşti Ceauşescu’, regia Sebastian Mihăilescu, a câştigat premiile pentru Cel mai bun film din Europa Centrală şi de Est şi Cea mai bună imagine în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar Ji.hlava, desfăşurat în perioada 26-31 octombrie la Jihlava, Cehia, informează un comunicat al realizatorilor transmis AGERPRES.
Juriul a acordat distincţia Best Central and East European Documentary Film regizorului Sebastian Mihăilescu ‘pentru maniera ludică în care acesta recreează istoria României prin metoda reconstituirii, analizându-i în acelaşi timp pe cei care o interpretează, într-o naraţiune bazată pe auto-reflecţie’.
Filmul a fost prezentat în secţiunea competiţională internaţională Opus Bonum din cadrul celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Ji.hlava. Secţiunea Opus Bonum a cuprins o selecţie de 16 lungmetraje reprezentând producţii internaţionale de film documentar contemporan.
Premiul Best Cinematography i-a revenit directorului de imagine Barbu Bălăşoiu.
Documentarul regizat de Sebastian Mihăilescu a fost proiectat, în premieră mondială, în competiţia internaţională a Festivalului DocLisboa (21-31 octombrie), unde a primind distincţia New Talent Award pentru lungmetraj de debut.
‘Pentru mine tu eşti Ceauşescu’ este un film experimental în care tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de ani, provenind din medii diferite, participă la audiţii pentru rolul lui Nicolae Ceauşescu în tinereţe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivaţia din spatele acţiunilor sale.
Adolescenţii pozează ca în fotografiile de arhivă, transformând în ficţiune o serie de documente oficiale şi acţionând unii asupra celorlalţi. Ei se raportează la Nicolae ca la un personaj de ficţiune, fără idei preconcepute, însuşindu-şi caracteristicile sale în funcţie de pasiunile lor, prin prisma clişeelor din cinematografia comercială.
Din distribuţia filmului fac parte actori profesionişti şi neprofesionişti: Denis Duma, Dan Hudici, Ionuţ Amador Motoi, Mario Sandrino Rădulescu, Mihai Topalov, Cristiana-Alexandra Gheorghe, Cristina Parancea, Alin Ilie Grigore, Zhang Florin-Zhiyuan.
Producătorii filmului sunt Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe şi Robert Fiţa. Documentarul este produs de Wearebasca, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune.