AcasăStiri generaleDocumente despre pregătirile pentru Încoronare, inclusiv listele cu invitaţii la prânzul regal,...

Documente despre pregătirile pentru Încoronare, inclusiv listele cu invitaţii la prânzul regal, expuse la Alba Iulia

Documente originale care surprind implicarea Ministerului Afacerilor Externe în organizarea evenimentului desfăşurat în 15-17 octombrie 1922 la Alba Iulia vor fi expuse vineri la Sala Unirii din Alba Iulia în cadrul expoziţiei ‘Încoronarea Regilor României Mari în Arhivele Diplomatice ale României’.

‘Alba Iulia, oraşul simbolic al Unirii, a avut în urmă cu 100 de ani încă un rol important: acela de oraş al Încoronării Regilor României Mari, Ferdinand şi Maria. Un rol nou pe care şi l-a jucat cu succes şi care a adăugat istoriei locului încă un simbol, prin prezenţa unor oaspeţi ‘de poveste’. S-au aflat atunci, alături de familia regală a României, reprezentanţii familiilor regale europene, membri ai misiunilor străine, diplomaţi de carieră, mareşali ori generali care au poposit, chiar dacă pentru o jumătate de zi, în oraşul din inima Transilvaniei’, se menţionează într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES, de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Două dosare speciale păstrate în Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României surprind implicarea acestei instituţii în organizarea evenimentului desfăşurat în 15-17 octombrie 1922, de la formarea Comisiei pentru organizarea Încoronării Suveranilor, până la ultimele deconturi pentru cheltuielile determinate de aceasta şi recompensarea tuturor celor din minister care au fost implicaţi în desfăşurarea serbărilor, prin acordarea din partea guvernului României a Medaliei Încoronării, precizează comunicatul.

Potrivit sursei citate, vor fi expuse o serie de documente, unele legate de constituirea misiunilor străine, aşa cum au fost ele comunicate ambasadelor României din străinătate, altele care surprind corespondenţa privind identificarea mijloacelor prin care se putea ajunge în ţară şi stabilirea unui program oficial de primire al oaspeţilor suveranilor României la Sinaia, dar şi listele cu invitaţii prezenţi în Sala Unirii din Alba Iulia pentru prânzul regal.

Alte câteva documente expuse dezvăluie activităţile organizate de ambasadele României în onoarea serbărilor din România, dar şi ecourile acestora în presa internaţională.

‘Alături de câteva piese legate de eveniment – emisiunea filatelică dedicată evenimentului şi medaliile Încoronării, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii – documentele originale aflate în fondul Arhivelor Diplomatice ale României vor fi expuse în Sala Unirii din Alba Iulia în cadrul acestei expoziţii dedicată Centenarului Încoronării’, într-un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au fost prezente atunci la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat. Populaţia oraşului era atunci de doar 10.000 de locuitori, iar la încoronare au asistat peste 30.000 de persoane. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks