Doi poliţişti de frontieră au fost premiaţi, joi, pentru modul în care au contribuit la destructurarea unor grupări de traficanţi de ţigări şi pentru descoperirea unor mari cantităţi de deşeuri introduse ilegal în România.
Cu ocazia Zilei Poliţiei de Frontieră Române, chestorul principal de poliţie Liviu Bute, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră, a acordat distincţia ‘Poliţistul de frontieră al anului 2021’.
Au fost premiaţi comisarul-şef de poliţie Petrică Bacaim de la Garda de Coastă, şef al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere, şi agentul-şef principal de poliţie Cătălin Bălaşa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Direcţia de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere, şef serviciu.
Conform IGPF, Petrică Bacaim este un lucrător experimentat al Poliţiei judiciare care desfăşoară activităţi informativ-operative calificate pentru identificarea, supravegherea şi documentarea activităţilor infracţionale din zona de competenţă. El a coordonat echipa care a descoperit şi instrumentat dosarele penale privind importul de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, contrabandă cu ţigarete, dar şi alte infracţiuni din sfera criminalităţii organizate transfrontaliere.
Bacaim a coordonat activităţile specifice într-unul dintre cele mai mari dosare penale privind traficul ilegal de deşeuri, în care au fost descoperite 85 de containere încărcate cu aproximativ 1.860 tone deşeuri ce urmau să intre în ţară. De asemenea, ofiţerul a coordonat echipele operative în cazuri de contrabandă cu ţigări, între cel în care au fost confiscate peste 240.000 pachete ţigări, cu timbru de Moldova, în valoare de aproximativ 3.860.000 lei, pe zona de produse contrafăcute.
Cătălin Bălaşa a contribuit semnificativ la destructurarea unor grupări infracţionale specializate în fabricarea ilegală a ţigaretelor, care acţionau la nivel internaţional în mai multe state din Europa. Documentarea întregii activităţi infracţionale s-a realizat prin cooperarea internaţională cu reprezentanţi ai Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) şi ai Guardia Civil din Spania. Activităţile ilicite ar fi putut cauza un prejudiciu bugetului consolidat al Uniunii Europene de peste 100 milioane de euro. Meritele poliţistului au fost recunoscute inclusiv de către Unitatea Central Operativă din Guardia Civil din Spania, prin acordarea medaliei Crucea Ordinului de Merit.
Tot joi, au fost promovaţi 180 de poliţişti de frontieră, ofiţeri şi agenţi care îşi desfăşoară activitatea în structurile Poliţiei de Frontieră, specialişti în supravegherea frontierei terestre, maritime, aeroportuare. Ei au fost recompensaţi prin avansare în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, pentru merite deosebite avute în misiunile operative desfăşurate, atât pe teritoriul ţării, cât şi în urma participării la operaţiunile comune organizate de Agenţia Frontex.
Majoritatea poliţiştilor de frontieră avansaţi provin din cadrul structurilor teritoriale operative ale poliţiei de frontieră, aceştia remarcându-se în cadrul acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate la frontiera de stat, dar în mod special în misiunile pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere şi a migraţiei ilegale, având o contribuţie importantă la rezultatele operative obţinute de structurile din care fac parte.