O amplă expoziţia jubiliară dedicată sculptoriţei Doina Lie (1929 – 2012), prezenţă inconfundabilă în plastica românească din a doua parte a secolului al XX-lea, se va deschide vineri, de la ora 18,00, la etajul Palatului Suţu.
‘Urmaşii artistei, prin intermediul Asociaţiei Doina Lie, au iniţiat organizarea acestei expoziţii de sculptură şi grafică, pe care o considerăm necesară atât pentru demersurile de cercetare a patrimoniului deţinut de muzeu, cât şi pentru a oferi iubitorilor de artă contemporană ocazia de a se întâlni cu creaţia unei artiste cu o activitate remarcabilă pentru sculptura românească, inclusiv în arta monumentală’, a precizat Angelica Iacob, şef Secţie Artă – Muzeul Municipiului Bucureşti, potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES.
Va fi prezentat proiectul în ghips pentru statuia monumentală dedicată lui Neagoe Basarab realizată la Curtea de Argeş (1963), alături de o fotografie care ilustrează această operă. Se adaugă lucrări reprezentative precum Miri, macheta monumentului Iuliu Maniu din Alba Iulia, Ctitorie şi Terra.
Doina Lie a absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucureşti în 1956, studiind cu Constantin Baraschi.
A organizat mai multe expoziţii personale la Galeria Orizont din Bucureşti şi Galeria Haus im Park, Emmerich, Germania (1975), Muzeul oraşului Wesel, Germania (1977), Casa de cultură Friedrich Schiller din Bucureşti şi Galeria Den Gulden Fointain, Amsterdam, Olanda (1979), Fundaţia Dinu Lipatti, Geneva, Elveţia (1991).
Creaţia sa gravitează în jurul reprezentării corpului uman – de la opere cu tematică istorică, mitologică, religioasă la portrete sau nuduri ferm modelate, cu volume echilibrate şi fluide, dar şi cu o înclinaţie evidentă spre simplificarea formelor, chiar spre austeritate.
În patrimoniul Pinacotecii Bucureşti, Doina Lie este reprezentată prin două bronzuri (Plutaşul şi Portret).
Pentru toamna anului 2022, Secţia Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti a pregătit la Palatul Suţu un regal alcătuit din trei expoziţii inedite dedicate unor valoroase femei-sculptor din România. Prima expoziţie a fost ‘Autoportret. Elena Surdu Stănescu – ATEMPORAL – Sculptură’, cea de-a doua ‘Destinul unei sculptoriţe: Henriette Cihoschi’ poate fi văzută până pe data de 23 octombrie, iar ‘Doina LIE 2022. Expoziţie jubiliară’ va putea fi vizitată în spaţiul rezervat Pinacotecii Bucureşti până pe 27 noiembrie.