Dolj: Barajul Verbiţa, rupt de apă; un drum judeţean a fost inundat

0
24

Barajul din comuna Verbiţa, judeţul Dolj, care se află în administrarea primăriei şi este dat în concesiune unei societăţi piscicole, a fost, vineri, rupt de apă, provocând o viitură pe pârâul Baboia şi inundând 3 ha de păşune, precum şi DJ 552 B Pleniţa – Verbiţa, informează Prefectura Dolj.

Potrivit sursei citate, nu au fost înregistrate pagube materiale importante, iar tendinţa undei de viitură este de retragere fără să existe pericol ca apa să ajungă la casele de locuit, cea mai apropiată localitate, satul Cornu, aflându-se la 10 km de locul producerii incidentului.

Primarul comunei Verbiţa, Daniel Guguştea, afirmă că evenimentul s-a produs din cauze necunoscute.

‘Evenimentul nedorit, prin cedarea barajului, s-a produs din cauze necunoscute. Volumul de apă deversat nu a produs pagube materiale cetăţenilor comunei şi nici infrastructurii DJ 552B, deoarece volumul de apă a fost preluat de albia pârâului Baboia, în cea mai mare parte, iar pe suprafeţele de teren de aproximativ 2,5-3 ha pe care a băltit apa circa două ore, în urma retragerii acesteia am constatat că nu s-au produs pagube. Aceasta este ceea ce a constatat comisia de intervenţie din cadrul Primăriei Verbiţa în urma deplasării la locul producerii evenimentului’, a afirmat edilul localităţii Verbiţa.

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu a dispus activarea Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă ABA Jiu şi SGA Dolj şi a trimis o echipă în zonă pentru a interveni.

‘Acumularea Verbiţa se află în administrarea UAT Verbiţa şi dată în concesiune către o societate piscicolă. Barajul Verbiţa este amplasat în bazinul hidrografic al fluviului Dunărea, pe cursul de apă necadastrat Valea Ţigăncii, care este afluent de dreapta al pârâului Baboia’, a informat ABA Jiu.

Sursa: AGERPRESS