Bugetul general consolidat al municipiului Craiova pe anul 2022 este de 1,7 miliarde ei, adică 339 milioane euro, cu o creştere de 21% faţă de anul 2021.
Potrivit primarului municipiului Craiova, Olguţa Vasilescu, pentru secţiunea de funcţionare este prevăzut un procent de 57% din buget şi va fi utilizat pentru funcţionarea şi întreţinerea primăriei, a instituţiilor publice de subordonare locală, precum şi întreţinerea domeniului public, acordarea de subvenţii şi ajutoare persoanelor vulnerabile, iar procentul alocat secţiunii de dezvoltare este de 43%, cu o creştere de 24% faţă de 2021 şi va fi utilizat pentru finanţarea lucrărilor de investiţii noi şi a celor aflate în derulare, a dotărilor şi reparaţiilor capitale, a proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă.
‘Sursele de finanţare ale bugetului local sunt impozite şi taxe locale şi cote defalcate din impozitul pe venit în sumă de 612 milioane lei, sume alocate de la bugetul de stat în valoare de 169 milioane lei, sume primite de la Uniunea Europeană – 273 milioane lei. Unde merg banii? 91 milioane lei sunt destinaţi pentru întreţinerea şi funcţionarea primăriei, a stadionului de fotbal, a stadionului de atletism, a Water Park, a Sălii Polivalente şi a altor imobile deţinute de municipalitate. Investiţia în lucrările de amenajare a sediilor primăriei continuă în 2022 – amenajarea Clădirii Palace, monument clasa B, cu o valoare de execuţie de 37 milioane lei, şi reabilitare sediului primăriei din Str. A.I. Cuza nr. 7, monument clasa A, pentru care se alocă 56 milioane lei’, a spus Olguţa Vasilescu.
Potrivit sursei citate, pentru datoria publică a municipiului Craiovei, prin bugetul din acest an se alocă 21 milioane lei pentru rambursări de credite şi 5 milioane lei pentru dobânzi şi comisioane aferente împrumuturilor interne şi externe contractate în anii anteriori. De asemenea, 33 milioane lei sunt pentru funcţionarea poliţiei locale, şi 135.000 lei pentru achiziţia unui autovehicul electric hibrid pentru poliţia locală, 70 milioane lei pentru cele 9 creşe, 43 de grădiniţe, 23 de şcoli şi 25 de licee şi 6 unităţi de învăţământ particular. Pentru lucrări de reparaţii, construcţii la unităţile de învăţământ sunt alocate 7,9 milioane lei printr-un contract cadru de 125 milioane lei încheiat în 2018 şi, în această perioadă, se află în derulare 2 acorduri cadru pentru achiziţie mobilier şcolar în valoare de 4,2 milioane lei.
‘Pentru sănătate a fost alocată suma de 29 milioane lei, pentru plata utilităţilor, pentru diverse reparaţii şi 8,9 milioane lei pentru investiţii în spitale, 25 milioane lei pentru proiecte cu finanţare externă nerambursabilă în curs de implementare în spitale şi 110 milioane lei pentru combaterea virusului prin dotarea spitalelor. La capitolul cultură, sport, zonă verde sunt prevăzuţi 45 milioane lei pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, 60 milioane lei pentru funcţionarea celor 6 instituţii de cultură din subordine, 298.000 lei sunt alocaţi Comunităţii Evreieşti pentru reparaţii la sinagoga din Craiova, edificiu cu o vechime de peste 300 ani, 300.000 lei pentru finanţarea ONG-urilor din cultură, tineret şi asistenţă socială’, a mai spus primarul Craiovei.
Pentru revitalizarea Zonei Corniţoiu vor fi alocaţi 8,7 milioane lei, 1,2 milioane lei pentru dotarea Stadionului de atletism cu sistem de cronometraj şi instrumente de măsurare pentru competiţii de atletism, 61 milioane lei pentru asistenţă socială pentru persoanele vulnerabile, a bătrânilor şi persoanelor cu dizabilităţi, 30 milioane lei pentru iluminat şi sistematizarea circulaţiei, pentru reabilitarea zonei Fântânii Popova – 8 milioane lei, 23 milioane lei pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale.
O sumă de 69 milioane lei este alocată pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere de salubrizarea căilor publice, achiziţionarea de coşuri de gunoi stradal, lucrări de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie şi pentru consumul de apă pe domeniul public. Suma de 12 milioane lei este alocată pentru diferenţele de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei în sistem centralizat şi achiziţionarea de aparate de contorizare. Pentru reparaţii străzi se va aloca suma de 40 milioane lei şi pentru achiziţiile de terenuri începute în anul 2021 se alocă 11 milioane lei.