Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a aprobat în şedinţa de joi, cu unanimitate de voturi, bugetul pe acest an, care are prevăzută suma de 911.221.710 lei la partea de venituri şi de 956.176.710 lei la partea de cheltuieli, cu amendamentele propuse de consilierii PNL.
Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat că bugetul din acest an este orientat către nevoile reale ale oamenilor şi către creşterea durabilă a economiei.
‘Pornim astfel la drum cu planuri mari, ce au fost concepute special pentru a asigura dezvoltarea Doljului în toate domeniile importante: sănătate, educaţie, infrastructură, digitalizare şi cultură. Toate acestea vor fi finanţate cu fonduri ce se ridică la 70% din tot bugetul, cel mai mare procent alocat investiţiilor din ultimii ani. Mai mult decât atât, peste 70% din aceşti bani provin din fonduri externe nerambursabile. Apreciez implicarea tuturor consilierilor judeţeni care au venit cu sugestii, semn al unei administraţii sănătoase, orientate către cetăţean şi interesele acestuia’, a spus Cosmin Vasile.
Potrivit proiectului, bugetul local al judeţului Dolj pe anul 2021 are prevăzută pentru secţiunea de funcţionare suma de 275.169.000 de lei iar pentru dezvoltare – 539.965.000 de lei.
Printre proiectele care vor fi finanţate în acest an se află întreţinerea periodică a DJ 606E, tronsonul sat Pietroaia, comuna Brabova – UM 01083, din comuna Botoşeşti Paia, cu suma de 4.500.000 de lei, proiectele europene aflate în derulare pentru care se alocă 23.648.000 de lei, cea mai mare parte din aceşti bani fiind direcţionată pentru modernizarea DJ 552 Craiova – Cetate şi DJ 561 A Giurgiţa – Pleniţa – limita cu judeţul Mehedinţi.
De asemenea, opt milioane de lei au fost alocaţi pentru lucrările la Centrul Internaţional ‘Constantin Brâncuşi’ şi un milion de lei a fost alocat pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind Stadionul Tineretului din Craiova, aflat de mai bine de 10 ani în paragină.
Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova i se vor aloca 1.390.000 de lei pentru cheltuieli curente şi investiţii şi 4.548.000 de lei pentru finanţarea reparaţiilor curente.
Bugetul a fost votat cu amendamentele propuse de consilierii PNL, care au solicitat bugetarea unui proiect-pilot pentru copiii singuri acasă, transformarea zonei Jiului, de la Rovine2 la Malu Mare, într-o zonă de promenadă şi agrement, finalizarea lucrărilor de reparaţii începute la unele drumuri judeţene şi redarea Stadionului Tineretului din Craiova circuitului sportiv.
‘Avem foarte multe drumuri judeţene care necesită o intervenţie rapidă. Pe unele dintre acestea au fost demarate lucrări de reparaţii şi aceste lucrări trebuie duse la bun-sfârşit. Un alt obiectiv al nostru este amplasamentul Stadionului Tineretului din Craiova, care se află de foarte mulţi ani într-o stare avansată de degradare şi trebuie să redăm acest amplasament circuitului sportiv. Acest loc viran care se află în mijlocul Craiovei se află de foarte mulţi ani în discuţie. În 2008 se dorea înfiinţarea unui mall. Sperăm că anul acesta vom demara acest proiect’, a afirmat consilierul PNL Alexandru Gîdăr.
Un alt amendament propus de Gîdăr care a fost votat de plenul CJ vizează demararea unui proiect pentru transformarea zonei Jiului, de la Rovine2 la Malu Mare, într-o zonă de promenadă şi agrement, care să treacă prin Işalniţa, Breasta, Bucovăţ, Podari, Malu Mare, cu o pistă de biciclete de 28 kilometri de-a lungul Jiului, 26 kilometri zonă navigabilă pe Jiu, sigură pentru sporturi nautice, amenajarea de plaje, un parc de aventură şi alte punctele de atracţie.
Şi amendamentul propus de consilierul PNL Mihaela Jianu a fost aprobat de CJ, acesta vizând implementarea unui proiect-pilot pentru ‘Copiii singuri acasă’ care să vină în sprijinul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate printr-un program de consiliere de specialitate şi prin extinderea programului ‘Şcoală după şcoală’.