Colegiul Naţional ‘Fraţii Buzeşti’ din Craiova marchează, în această săptămână, împlinirea a 140 de ani de la înfiinţare, la Cercul Militar din municipiu fiind organizată, marţi, o ceremonie festivă la care au participat foşti absolvenţi, reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale, profesorii, elevi şi părinţi.
Cu acest prilej, secretarul de stat Sorin Ion din Ministerul Educaţiei a înmânat conducerii Colegiul Naţional ‘Fraţii Buzeşti’ o plachetă şi o diplomă aniversară ‘Nicolae Iorga’ pentru activitatea educativă şi performanţele înregistrate în cei 140 de existenţă.
‘Din 1882 şi până în prezent, istoria învăţământului românesc s-a scris şi prin contribuţia excepţională a tuturor profesorilor şi elevilor care şi-au legat numele de cel al acestei prestigioase şcoli craiovene’, au transmis reprezentanţii conducerii liceului.
Printre absolvenţii de renume ai Colegiului Naţional ‘Fraţii Buzeşti se află scriitorul Marin Sorescu, artistul Sabin Bălaşa, academicianul Radu Voinea, actorul Marcel Iureş, medicul Irinel Popescu şi mulţi alţii.
Prof dr Irinel Popescu, absolvent al promoţiei 1971, a afirmat că inscripţia de pe frontispiciul liceului cu citatul ‘aici se învaţă carte’ din fostul preşedinte al Academiei Române Radu Voinea, şi el fost absolvent al liceului, s-a verificat în acest caz, pentru că toţi colegii săi de generaţie au făcut frumoase cariere, fiind profesionişti apreciaţi acolo unde au lucrat în toate colţurile ţării şi nu numai.
‘În plus, am rămas ca o familie care a constituit un suport moral important pentru fiecare dintre noi. Am comunicat, ne-am întâlnit periodic, ne-am simţit aproape şi am rămas aproape unii de ceilalţi. Aş putea spune că aici nu doar că se învaţă carte, dar aici se face performanţă’, a spus Irinel Popescu.
El a afirmat că îşi aduce aminte cu nostalgie de orele la matematică din liceu şi de meditaţiile pe care profesorul Răducan Georgescu, ‘unul dintre cei mai severi, dar şi dintre cei mai buni profesori pe care i-a avut Craiova vreodată’, le făcea benevol şi gratuit cu toată clasa.
Despre starea de astăzi a învăţământului românesc, Irinel Popescu afirmă că acesta trece prin mari transformări aşa cum trece întreaga omenire, iar tehnologiile moderne au schimbat cumva faţa învăţământului şi România trebuie să se adapteze.
‘În ceea ce priveşte învăţământul medical, sigur, uneori ne-am îndepărtat poate prea mult de activitatea practică, transferăm totul în digital, în virtual. Medicina se învaţă la patul bolnavului în primul rând, dar toate aceste transformări nu sunt numai la noi şi România, în toate domeniile, trebuie să rămână conectată la sistemele internaţionale de învăţământ şi trebuie să urmeze modelele internaţionale’, a declarat profesorul Irinel Popescu, pentru AGERPRES.
Până la finalul săptămânii, elevii şi profesorii Colegiului ‘Fraţii Buzeşti’ vor fi implicaţi în proiecte diverse: conferinţe ştiinţifice cu participarea unor cadre didactice de la cele două universităţi craiovene, lansări de carte, concursuri de creaţie literară, de informatică, dezbateri, reprezentări ale unor piese de teatru originale, concursuri de gastronomie, expoziţii de lucrări plastice, de fotografie şi de proiecte tehnologice, întreceri sportive. AGERPRES / (A, AS – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă)