Corpul de Control al Ministerului Educaţiei verifică în aceste zile o serie de nereguli sesizate în unităţi de învăţământ din judeţul Dolj, precum Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) sau Liceul de Arte ‘Marin Sorescu’ din Craiova.
Surse din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au declarat pentru AGERPRES că verificările vizează şi neregulile în organizarea de către CJRAE a celor două concursuri pentru ocuparea posturilor de profesori consilieri în centre şi cabinete de asistenţă psihopedagogică.
Concursul organizat de CJRAE pe 10 octombrie a fost anulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean în urma sesizării unor nereguli de către presă referitoare la faptul că membrii comisiei de concurs au acceptat mai multe persoane fără studii de specialitate, unele dintre acestea fiind angajate pe post înainte de concurs. Concursul a fost anulat atât pentru persoanele necalificate, cât şi pentru cele cu studii de specialitate, acestea din urmă fiind nevoite să susţină a doua oară concursul pentru care proba scrisă a avut loc luni, 30 octombrie.
Conform procedurii IŞJ Dolj, la concursul organizat de CJRAE pentru ocuparea posturilor vacante în timpul anului şcolar sunt necesare cazierul judiciar şi certificatul de integritate, documente pe care comisia de concurs nu le-a solicitat candidaţilor la cel de-al doilea concurs. De asemenea, conform aceleiaşi proceduri, liderul sindical are doar rol de observator la examen, iar la al doilea concurs organizat de CJRAE liderul sindical a făcut parte din comisia de soluţionare a contestaţiilor în calitate de evaluator.
De asemenea, o altă eroare a fost faptul că în aplicaţia Titularizare a Ministerului Educaţiei au fost introduşi candidaţii calificaţi şi necalificaţi de la concursul CJRAE, cu nume şi cu decizie de angajare pentru 30 de zile, în condiţiile în care decizia de angajare urma să fie emisă de CJRAE după ce promovau concursul, şi nu de către IŞJ. Mai mult, în aplicaţia destinată titularizării pot fi introduse doar cadrele didactice titulare şi cele care obţin post în şedinţa publică organizată de IŞJ.
În ceea ce priveşte Liceul de Arte ‘Marin Sorescu’ din Craiova, aici au avut loc în ultima perioadă mai multe scandaluri între cadrele didactice şi conducerea liceului pe tema orelor suplimentare, alegerea consiliului de administraţie etc.