Facturile la întreţinere pe luna decembrie ajung şi la 2.000 lei în municipiul Craiova după ultima majorare a preţului gigacaloriei, deşi, potrivit primarului Lia Olguţa Vasilescu, pentru un apartament de 70 mp costurile ar trebui să fie de 500-600 lei.
‘La un apartament de 70 de metri pătraţi consumul ar trebui să fie de maximum o gigacalorie (0,9 este în scripte). Deci ar trebui ca facturile să vină între 500-600 de lei, nu 2.000 lei, cum am văzut. E adevărat că astea cu 2.000 lei sunt excepţii. Am stat ieri de vorbă cu o doamnă preşedinte de asociaţie care era disperată că are o factură de 1.900 de lei şi că nu ştie ce să-i spună proprietarului. Şi ne-am uitat pe lista din blocuri şi am văzut că ceilalţi n-aveau atât, ci aveau de plată 400 de lei, 600 de lei…’, a spus Olguţa Vasilescu la şedinţa Consiliului Local Craiova.
Aceasta a afirmat că municipiul Craiova nu a primit niciun leu anul trecut de la Guvern pentru subvenţionarea creşterilor de preţ la gigacalorie şi, mai mult, a fost obligat să blocheze 3 milioane euro într-un cont drept garanţie pentru Complexul Energetic Oltenia, deşi societatea de furnizare energie termică în Craiova a Consiliului Local (Termo Urban) nu are niciun leu datorie.
‘Zero! Atât a considerat Ministerul Energiei anul trecut că merităm subvenţionarea gigacalorie. Că mă uit şi eu la cât tupeu au unii să vină să reproşeze primarului că n-a pus bani pentru subvenţionarea gigacaloriei. Păi a pus 13 milioane lei şi a mai pus 3 milioane euro pentru tot ceea ce înseamnă acel cont în care ţinem blocaţi nişte bani. (…) Banii respectivi îi folosim cu angajamentul nostru ferm că dacă până la urmă se întâmplă ca Termo Urban să aibă datorii, abia atunci vom veni să constituim o garanţie. Până atunci n-are rost să ţinem nişte bani blocaţi. Aştept răspunsul domnului ministru’, a spus Olguţa Vasilescu.
Consiliul Local Craiova a votat, în decembrie 2022, majorarea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, precum şi majorarea preţului pentru populaţie cu peste 33%, de la 420,08 lei/Gcal, la 559,92 lei/Gcal (exclusiv TVA).
‘Se aprobă modificarea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţii economici, de la 463,51 lei/Gcal, la 603,35 lei/Gcal (exclusiv TVA). Preţul local de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice distribuită din centrele termice rămâne la 869,20 lei/Gcal, (exclusiv TVA). Se aprobă modificarea tarifului local de facturare pentru populaţie, de la 420,08 lei/Gcal, la 559,92 lei/Gcal (exclusiv TVA)’, se preciza în raportul hotărârii CL.
Majorarea preţului la energie termică s-a făcut la solicitarea S.C. Termo Urban Craiova SRL, care a cerut Primăriei Craiova ca tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţii economici, să fie, conform Avizului ANRE nr. 62/07.12.2022 , de 239,73 lei/Gcal, exclusiv TVA, la care se adaugă tariful apei fierbinţi de la CEO, conform Deciziei nr. 1916/2022 de 312,66 lei/Mwh x 1,163 (constantă de transformare din MW în Gcal) = 363,62 lei/Gcal, rezultând un tarif de 603,35 lei/Gcal, exclusiv TVA, iar preţul de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice să fie de 869,20 lei/Gcal, exclusiv TVA.
Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Craiova constă în sursele de producere şi reţeaua de transport primară care aparţin CET II Craiova, centralele termice de bloc şi reţeaua secundară care aparţine Termo Urban – societatea Consiliului Local Craiova, precum şi cele 100 de puncte termice ale Termo Urban, alimentate tot de CET II. AGERPRES / (A – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă)