Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a înfiinţat ateliere de lectură din dorinţa de a orienta lecturile studenţilor şi de a încuraja dezbaterile transdisciplinare în rândul acestora.
Potrivit coordonatorilor proiectului, pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot şi pr. lect. dr. Mihai Ciurea, atelierele se desfăşoară sub genericul ‘Synaxis’ şi fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale, lectura reprezentând punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinsă sub îndrumarea unor invitaţi, specialişti în domeniu.
‘Întâlnirile furnizează cadrul propice pentru discuţii vii, reflecţii şi reacţii care să suscite interogaţii şi căutare personală. Prelegerile susţinute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuţiile şi sugestiile participanţilor la dezbatere. Participarea la eveniment se face pe bază de invitaţie, în limita locurilor disponibile’, a spus pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.
În cadrul prelegerii de miercuri, conf. univ. dr. Gabriela Motoi de la Facultatea de Ştiinţe Sociale, din cadrul Universităţii din Craiova, a susţinut conferinţa-dezbatere în jurul cărţii lui Minouche Shafik ‘Ce ne datorăm unii altora. Un nou contract social pentru o lume mai bună’, plecând de la două teze: cea a contractualismului clasic, promovat de Jean Jaques Rousseau, care considera că prin contractul social societatea funcţionează ca un ‘corp moral şi colectiv’ şi cea de-a doua, a filosofului şi sociologului Eugeniu Speranţia, care promova ideea că ‘individul este un veşnic debitor al societăţii’.
‘Analizând aceste două paradigme, ne punem întrebarea care mai este valabilitatea acestor teze în societatea secolului al XXI-lea şi ‘dacă nu cumva este nevoie de o nouă paradigmă dacă ne dorim să ne adaptăm la lumea de acum şi să reconstruim încrederea şi sprijinul reciproc, pe care se bazează cetăţenia şi societatea’. Scopul dezbaterilor pe care ni-l dorim prin această conferinţă este acela de a analiza în ce mod şi dacă este nevoie de un nou contract social potrivit pentru secolul al XXI-lea’, a spus Gabriela Motoi, care i-a provocat pe studenţi la dezbateri pe temele ‘responsabilităţii sociale’, ‘aşteptărilor de la o actuala societate’, ‘şanse egale’, ‘echitate’ etc.