Cei 529 de elevi ai Colegiului Naţional Militar ‘Tudor Vladimirescu’ din Craiova, dintre care 169 sunt în clasa a IX-a, au început noul an şcolar într-o clădire de învăţământ nouă, cu infrastructură de cazare, sală de mase, de sport şi infirmerie moderne, realizate printr-un proiect de circa 32 milioane euro care s-a derulat pe o perioadă de trei ani.
La festivitatea de începere a noului an şcolar organizată la Colegiul Naţional Militar ‘Tudor Vladimirescu’ din Craiova a participat premierul Nicolae Ciucă, fost elev al unităţii de învăţământ.
‘Cu toţii începeţi noul an şcolar în casă nouă, într-o instituţie de învăţământ ce oferă facilităţi deosebite de studiu, de cazare, de instruire. Sunt dotări care vă vor ajuta să deveniţi cetăţeni şi militari buni. (…) Mi-a plăcut ceea ce s-a reuşit în trei ani de zile, pentru că este un obiectiv pentru care am început demersurile în 2018, a început lucrarea în 2019 şi iată că în 3 ani de zile s-a realizat de la zero o infrastructură modernă pe care mi-aş dori să o transform într-un model de bună practică, încât toţi copiii să poată beneficia de astfel de condiţii de învăţământ şi cazare. Este o investiţie de 160 milioane lei, deci 32 milioane euro, cu absolut tot ce e necesar: pavilion de învăţământ, cazare, sport, infirmerie, cu toate elementele specifice unui liceu militar. Şi toate aceste elemente au fost posibile cu această sumă şi mă bucur că s-a realizat la termen. Termenul de finalizare este decembrie 2022, dar o parte din facilităţi sunt luate deja în primire’, a spus premierul Nicolae Ciucă.
Totodată, şeful Statului Major al Armatei, generalul Daniel Petrescu, a afirmat că anul şcolar 2022-2023 aduce schimbări în structura procesului educaţional, iar pentru elevii militari, ‘acestor modificări li se adaugă particularitatea noii paradigme în care ne aflăm, aceea a conflictului în desfăşurare pe continentul european şi în apropierea graniţelor noastre’.
‘Educaţia este cea mai rentabilă investiţie pe care o naţiune o poate face pentru a-şi asigura viitorul. Ne dorim ca învăţămîntul militar liceal să furnizeze cea mai bună resursă academiilor militare şi în definitiv societăţii româneşti’, a spus Petrescu la Craiova.
Inspectorul şcolar general al judeţului Dolj, Daniel Ion, a afirmat că la examenul de Bacalaureat de anul acesta procentul de promovare la Colegiul Naţional Militar ‘Tudior Vladimirescu’ a fost de 100%, cu media generală de 9,16, colegiul alăturându-se unor instituţii de învăţământ preuniversitar de renume din România cu rezultate de excepţie.
‘Deschiderea anului şcolar reprezintă unul din cele mai importante evenimente din viaţa unei comunităţi, fiind deopotrivă un reper şi o temelie. Colegiul Naţional Militar ‘Tudor Vladimirescu’ din Craiova este o instituţie de elită a învăţământului doljean şi a beneficiat recent de investiţii majore, concretizate în construcţii noi, moderne, cu bază materială de excepţie care completează demersul pentru o educaţie de calitate. Intenţia de a transforma radical mediul şcolar, fie el militar sau civil, este susţinută prin implementarea proiectului ‘România educată’, prin promovarea noilor legi ale educaţiei, precum şi prin alocările record prin intermediul PNRR’, a spus Daniel Ion.
În judeţul Dolj, un număr de 92.342 elevi, dintre care 15.100 preşcolari, au început, luni, anul şcolar 2022-2023, însă la mai multe şcoli continuă lucrările de reparaţii.