AcasăStiri generaleDolj: Muzeul Olteniei contribuie la expoziţia 'First King of Europe' de la...

Dolj: Muzeul Olteniei contribuie la expoziţia ‘First King of Europe’ de la Chicago cu o piesă din Epoca Bronzului

Muzeul Olteniei Craiova contribuie la expoziţia ‘First King of Europe’ de la Chicago cu o piesă reprezentativă pentru Epoca Bronzului – vasul aviform descoperit la Cârna, în judeţul Dolj.

Potrivit Muzeului Olteniei, vasul nu are un context de descoperire cert, fiind găsit de un localnic undeva în perimetrul necropolei de incineraţie de la Cârna – ‘Ostrovogania’.

Situl arheologic Cârna – ‘Ostrovogania’ este aflat în mijlocul lacului Bistreţ, la circa 2 kilometri sud de localitate, aici fiind descoperită o necropolă plană de incineraţie din perioada mijlocie şi târzie a epocii bronzului, aparţinând culturii Gârla Mare-Cârna (aproximativ secolele XVII-XIII a. Chr.) şi grupului cultural Bistreţ-Işalniţa (secolul XIII a. Chr.). Situl a fost identificat prin cercetări de suprafaţă în anul 1984 şi cercetat sistematic între 1985-1993 de specialişti de la Institutul de Arheologie ‘Vasile Pârvan’ din Bucureşti şi Muzeul Olteniei Craiova.

Vasul aviform, aflat în patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova, este expus la Chicago alături de peste 90 de artefacte pre- şi protoistorice – datând din perioada neoliticului, a Epocii Bronzului şi până în a doua Epocă a Fierului – provenite din colecţiile muzeelor româneşti amintite mai sus.

‘Această expoziţie internaţională, prezentată în premieră în muzee nord-americane, reuneşte peste 700 de artefacte arheologice preistorice de primă importanţă din colecţiile unor instituţii muzeale din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Ungaria’, afirmă reprezentanţii Muzeului Olteniei Craiova.

Expoziţia de la Chicago va putea fi vizitată în perioada 31 martie 2023 – 28 ianuarie 2024, iar ulterior va fi itinerată la Muzeul Naţional al Canadei, la Gatineau, până la începutul anului 2025. Expoziţia este organizată sub egida Field Museum of Natural History, la Chicago (SUA) în colaborare cu alte peste 25 de muzee din zona Europei de Sud-Est şi Centrale.

Pentru România, coordonatorul proiectului expoziţional este Muzeul Naţional de Istorie a României, care colaborează în acest sens cu cinci instituţii muzeale: Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj), Complexul Muzeal Naţional (Piatra Neamţ), Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa (Olteniţa) şi Muzeul Judeţean Buzău. AGERPRES / (AS – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks