AcasăStiri generaleDolj: Naţionalul din Craiova sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului prin difuzarea înregistrării...

Dolj: Naţionalul din Craiova sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului prin difuzarea înregistrării proiectului Hektomeron

Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu’ din Craiova va sărbători ediţia din acest an a Zilei Mondiale a Teatrului, pe 27 martie a.c., prin difuzarea înregistrării proiectului Hektomeron, un proiect început în pandemie la care au contribuit 100 de regizori din 100 de ţări.

Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul Hektomeron a început în plină pandemie, la jumătatea lunii ianuarie a anului 2021 şi timp de 100 de zile, pe website-ul www.hektomeron.com, a fost difuzat în regim de live streaming din Sala Studio a teatrului câte un episod al acestui proiect, fiecare episod reprezentând practic una dintre poveştile din Decameron.

Reprezentanţii Naţionalului craiovean au transmis că, astăzi, când teatrele s-au deschis şi restricţiile au fost anulate, doresc să închidă cercul izolării pandemice prin readucerea în atenţia spectatorilor de teatru din întreaga lume a acestui proiect ‘născut în vremuri de criză, când izolarea, teama şi moartea erau parte din universul nostru instabil’.

‘Boccaccio porneşte de la contextul teribilei epidemii de ciumă care a afectat Florenţa în 1348 şi a strategiei adoptate de către un grup de tineri care se refugiază într-o vilă toscană pentru a evita prin jocuri, iubiri şi povestiri neliniştile suscitate de pericolul contagiunii! Şi astfel s-a impus motivul ‘petrecerii pe timp de ciumă’ … el implică fuga din lumea ameninţată pentru a se consola cu plăcerile interzise de pandemie! O asemenea reacţie se manifestă şi azi când ici şi colo tineri adolescenţi iniţiază petreceri clandestine, sever criticate, dar care sunt expresii ale nevoii de supravieţuire. O deviză s-a difuzat printre ei, ieşită parcă direct din Boccaccio: ‘Mai degrabă petrecerea decât viaţa asta”, afirmă criticul de teatru George Banu, eseist şi profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris.

Alături de cei 31 de actori ai Naţionalului craiovean au lucrat 100 de regizori din tot atâtea ţări, fiecare tratând într-o manieră unică universul lui Boccaccio, iar Ziua Hektomeron s-a încheiat cu performance-ul lui Marius Manole, singurul actor invitat din afara trupei, care a prezentat povestea 10 din ziua 10 a Decameronului, în regia lui Radu Afrim.

În 21 iunie 2021 au fost prezentate publicului toate aceste episoade, într-un maraton teatral unic în lume: spectatorii au urmărit direct din Sala Mare ‘Amza Pellea’ a teatrului toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului, iar evenimentul, care a durat 25 de ore si 30 de minute s-a numit Ziua Hektomaron şi a fost difuzat şi în regim de live streaming, în toată lumea. Acum, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, se va difuza online, gratuit, pe website-ul www.hektomeron.com.

Evenimentul va avea loc duminică, 27 martie 2022, de la ora 12,00, online, pe website-ul www.hektomeron.com.

Proiectul Hektomeron a fost promovat la nivel global de către Ministerul Afacerilor Externe prin misiunile sale diplomatice şi de către Institutul Cultural Român, prin reţeaua institutelor culturale din întreaga lume. De asemenea, Comisia Naţională a României pentru UNESCO a inclus Hektomeron între manifestările prilejuite de Programul aniversar ‘România şi UNESCO, arc peste timp – 65 de ani de la aderare’. Hektomeron a fost susţinut de către Ministerul Culturii. AGERPRES / (AS – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks