Pe velodromul din Parcul ‘Romanescu’ din Craiova a fost deschisă, miercuri, o pistă de karting pentru iubitorii sporturilor cu motor, care vor avea la dispoziţie 15 karturi electrice realizate de cinci studenţi ai Universităţii din Craiova.
Cei cinci studenţi craioveni au realizat karturile cu o finanţare de 50.000 de euro în cadrul unui proiect sub egida Centrului de Resurse şi Angajament Ford (CRAF) Craiova, în parteneriat cu Primăria Craiova şi finanţat de Ford Motor Company.
‘Printr-un proiect comun, am reuşit să facem această pistă. Universitatea din Craiova este o universitate antreprenorială, care se implică în proiecte. Avem peste 20 de proiecte prin care am ajutat şi ajutăm diverse segmente ale populaţiei Craiovei şi Doljului. Ne-am gândit că un punct de atracţie ar putea fi aceste karturi. Noi am venit cu cele 15 karturi şi Primăria Municipiului Craiova cu infrastructura, şi anume cu reabilitarea acestui velodrom. Cred că va fi un punct de atracţie, pentru că deja de două zile avem semnale foarte bune, mulţi oameni au intrat pe această pistă. Este o pistă cu karturi recreaţionale, nu este o pistă pentru întreceri, urmează însă, pentru că vom avea karturi din ce în ce mai performante. În orice caz, aici nu este vorba de întrecere, ci de acea senzaţie, adrenalina pe care ţi-o oferă, pentru că accelerează foarte repede’, a spus rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu.
Circuitele de karting de pe velodromul din Parcul ‘Nicolae Romanescu’ au fost amenajate cu sprijinul Primăriei Craiova şi sunt special concepute pentru a le oferi piloţilor o experienţă unică, în condiţii de deplină siguranţă.
‘Mă bucur că avem acest parteneriat cu Universitatea din Craiova pentru că, iată, avem şi nişte servicii aşa cum şi le doresc tinerii. Practic, sunt gândite de ei şi puse în practică de noi. Studenţii Universităţii din Craiova au asamblat, practic, aceste karturi. Le-am testat şi eu ieri împreună cu toţi copiii care au fost prin parc şi au venit la velodrom şi le-au putut testa gratuit. Le-a plăcut extraordinar de mult. Este o senzaţie foarte plăcută atunci când vezi plăcerea din ochii copiilor. Nici de data asta nu am făcut-o pentru profit, am pus nişte preţuri chiar modice pentru copii chiar dacă, în general, preţurile pentru karting sunt foarte mari în toată ţara’, a spus primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu.
Aceasta a mai afirmat că velodromul nu mai era folosit aproape deloc de biciclişti, însă ei îl pot folosi în continuare pentru că zona laterală rămâne disponibilă. ‘În prezent este folosită prima variantă de pistă, cea mai simplă, după ce se vor obişnui cu ea, pentru cei care vor mai multă adrenalină mai avem pregătite încă trei trasee şi putem schimba oricând cauciucurile, ca să aibă senzaţii mult mai tari decât cele de pe varianta actuală’, a menţionat Olguţa Vasilescu.
Traseul are 400 de metri şi a fost realizat la recomandarea Facultăţii de Mecanică – Specializarea vehicule rutiere, iar karturile sunt foarte uşor de condus chiar şi de cei mai mici, acestea fiind de trei tipuri, pe trei categorii de viteză: 8 km/h, 15-30 km/h sau 50 km/h. Pentru iniţierea celor care vor să încerce karturile pentru prima oară există studenţi voluntari, există căşti şi sisteme de protecţie. Activitatea de karting va fi împărţită în trei grupe de vârstă – adulţi, minori între 15 şi 18 ani şi între 7 şi 14 ani şi se va desfăşura conform regulamentului aprobat de către Consiliul Local Municipal Craiova.
Compania Ford a inaugurat în 2018, la Craiova, primul său Centru de Resurse şi Angajament (CRAF) din Europa, proiect conceput pentru a sprijini crearea de noi locuri de muncă, a îmbunătăţi potenţialul economic şi nivelul de trai al locuitorilor din regiune. ‘CRAF Craiova este rezultatul unei colaborări cu Asociaţia Pentru Educaţie SV Oltenia (EDUCOL) – o organizaţie non-profit înfiinţată de Universitatea din Craiova care urmăreşte să maximizeze oportunităţile de instruire antreprenorială şi dezvoltare pentru tineri – şi cu Primăria Municipiului Craiova, care a pus la dispoziţie clădirea pentru a cărei renovare Ford Fund a contribuit cu o finanţare suplimentară de 100.000 de dolari’, a anunţat Ford Craiova la momentul inaugurării.