Planetariul din cadrul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova a primit, începând de joi, numele ‘Nicolaus Copernicus’, în contextul sărbătoririi a 550 de ani de la naşterea omului de ştiinţă polonez.
Cu acest prilej, a fost inaugurată şi o expoziţie dedicată savantului, în cinstea căruia anul 2023 a fost declarat ‘Anul Nicolaus Copernicus’.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat că evenimentul a fost organizat în contextul bunelor relaţii dintre judeţul Dolj şi Voievodatul Varmia – Mazuria.
‘Ca model de administraţie, noi de mult timp vorbim de modelul polonez, de modul cum au reuşit să facă structuri administrative fluente, cu strategii şi politici publice de atragere a banilor europeni având în vedere că şi noi la Consiliu Judeţean avem mottoul să accesăm tot ce putem prin fondurile structurale şi europene. Am văzut şi apreciat modul cum programele europene au fost primite de regiunile din Polonia. În felul acesta am dorit să stabilim o legătură cu un voievodat din Polonia, iar împreună cu Ambasada Română din Polonia avem relaţii de ceva timp cu voievodatul Varmia – Mazuria. Am participat împreună la mai multe evenimente: inaugurarea Centrului Brâncuşi, inaugurarea Muzeului Exilului Românesc. (…) Dacă Copernic a fost primul savant care cu adevărat a citit în stele, primul savant care a făcut ca un avion să meargă cu reacţie spre stele a fost Henri Coandă, din Dolj. Primul care a reuşit să studieze teoria sonicităţii şi să meargă cu viteză spre stele a fost Gogu Constantinescu, de asemenea din Dolj’, a spus preşedintele Cosmin Vasile.
Acesta a mai afirmat că evenimentul de joi de la Craiova reprezintă o primă etapă a unui schimb cultural care va continua în decembrie, în Polonia, unde va fi organizată o amplă manifestare de promovare a tradiţiilor din Oltenia, precum portul popular, obiceiurile şi meşteşugurile din regiune.
La eveniment a participat şi o delegaţie din Voievodatul Varmia – Mazuria, unitate administrativă din Polonia cu care Consiliul Judeţean Dolj a încheiat un acord de cooperare în domeniile dezvoltării regionale, culturii, turismului, educaţiei, economiei şi comerţului.