Prezenţa la prima probă din cadrul simulării judeţene a Evaluării Naţionale şi a examenului de Bacalaureat care a avut loc, luni, în judeţul Dolj a fost de peste 85%, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Dolj.
Astfel, la simularea judeţeană a Evaluării Naţionale au fost prezenţi 4.267 de candidaţi din cei 4.967 înscrişi, iar la simularea examenului de Bacalaureat s-au prezentat 3.395 de candidaţi din cei 3.974 înscrişi. Trei elevi au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă, fiind surprinşi asupra lor cu telefonul mobil.
Următoarea probă scrisă va avea loc marţi, 7 februarie. Elevii clasei a VIII-a vor susţine proba scrisă la matematică, iar elevii din clasele terminale de liceu vor susţine test scris la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie).
Potrivit IŞJ Dolj, simulările sunt organizate în 155 unităţi şcolare şi în 45 unităţi de învăţământ liceal pentru aproximativ.
Simularea judeţeană a examenului naţional de Bacalaureat continua în 8 februarie cu lucrarea scrisă la proba la alegere a profilului şi specializării.
Pentru Evaluarea Naţională probele au durata de 2 ore, iar pentru examenul de bacalaureat durata probelor scrise este de 3 ore.
Desfăşurarea simulărilor judeţene se desfăşoară sub supraveghere audio – video. Comunicarea rezultatelor are loc în data de 17 februarie 2023. Rezultatele obţinute la simulările examenelor naţionale nu se contestă.
Rezultatele obţinute de elevi la simularea judeţeană sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinte cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Rezultatele elevilor nu vor fi trecute în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevilor, notele obţinute la simulările judeţene pot fi trecute în catalog.
‘Simularea judeţeană a examenelor naţionale are ca scop familiarizarea elevilor cu rigorile examenului, cu regulile de organizare şi desfăşurare, cu atmosfera de examen, cu încadrarea în timpul propus, cu redactarea subiectului pe foi standard sau tip broşură. De asemenea, prin organizarea simulărilor judeţene se urmăreşte optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar doljean la finalul studiilor gimnaziale/liceale, dar şi conştientizarea acestora privind pregătirea temeinică şi importanţa accesării unui traseu profesional de succes’, au mai precizat reprezentanţii IŞJ Dolj. AGERPRES / (AS – autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă)