Primăria Craiova a emis, luni, autorizaţia de construire pentru lucrările de reabilitare a clădirii Colegiului Naţional ‘Carol I’.
Potrivit Primăriei Craiova, primarul Lia-Olguţa Vasilescu a convocat o comisie de analiză formată din reprezentanţi ai ISU Oltenia, CNI, Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public şi ai proiectantului pentru a se debloca situaţia în vederea obţinerii avizelor necesare emiterii autorizaţiei de construire despre care edilul spune că s-a prelungit nepermis de mult.
‘S-a făcut ping-pong timp de mai bine de un an şi jumătate între ISU şi Comisia Naţională de Monumente referitor la grosimea pereţilor de la Colegiul Carol I. La fel ca în cazul Parcului ‘Nicolae Romanescu’, s-a aşteptat foarte mult după Comisia Naţională a Monumentelor de For Public, care este formată din specialişti independenţi. După ce am convocat această comisie de analiză şi s-au aşezat cu toţii la masă pentru a găsi soluţii, am reuşit să deblocăm situaţia. Astfel că astăzi a venit şi momentul mult aşteptat: am semnat autorizaţia de construire pentru proiectul ‘Reabilitare şi consolidare corp central Colegiul Naţional Carol I şi Opera Română Craiova’. Am depăşit aceste dificultăţi, iar de mâine constructorul se poate apuca de treabă’, a declarat Lia-Olguţa Vasilescu.
Clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional ‘Carol I’ şi Opera Română este una dintre cele mai impunătoare clădiri din România. Aceasta a suferit grave avarii după cutremurele din anii 1908, 1940, 1977, 1986 şi 1990. Intervenţiile de restaurare cuprind zona interioară, sala de spectacole şi faţadele Colegiului Naţional ‘Carol I’ şi ale Operei Române Craiova.
Obiectivul este inclus în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, derulat de Compania Naţională de Investiţii. Proiectul vizează lucrări de consolidare, astfel încât clădirea să fie mai sigură în cazul unui cutremur. Se urmăresc reabilitarea şi consolidarea întregului monument din centrul istoric al municipiului Craiova, inclusiv instalaţiile şi finisajele, iar elementele decorative precum componentele arhitecturale, uşile decorative din lemn etc. vor fi restaurate. Totodată, se vor realiza lucrări de conservare şi restaurare a picturilor, a treptelor şi balustradelor scărilor monumentale din foaierul operei şi din holul de onoare al colegiului, dar şi a mozaicului decorativ.
Valoarea contractului este de 97.733.587,88 lei iar durata estimată de realizare este de 30 de luni.