La Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu’ din Craiova va avea loc, în această săptămână, premiera pe ţară a piesei ‘Ultimul dans al libelulei’, semnată de scriitorul craiovean Cornel Mihai Ungureanu.
Potrivit unui comunicat remis de Naţionalul craiovean, primele reprezentaţii sunt programate pe 19 mai si 20 mai, ora 19,00, iar spectacolul se va juca în Sala Mare ‘Amza Pellea’ a teatrului.
Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Iulia Lazăr, Alina Mangra, Tamara Popescu, Dragos Măceşanu, Marian Politic, Cătălin Mihai Miculeasa, Mihai Viţă. Regia spectacolului este semnată de Florin Caracala, scenografia de Lia Dogaru şi muzica de Eduard Draude.
‘Cotidianul azilului de bătrâni în care locuiesc 4 rezidenţi este influenţat de intervenţiile asistentei medicale şi ale motanului, acesta din urmă complice în toate situaţiile care animă atmosfera încremenită în timp. Un şir de situaţii pline de umor, amintiri depănate cu sau fără perdea, melancolie, mister. Atmosfera, aparent liniştită, este tulburată de apariţia unui personaj cel puţin incert. Textul ‘Ultimul dans al libeluleiă’ scris de craioveanul Cornel Mihai Ungureanu în anul 2012 a fost premiat la concursul de dramaturgie FestCo (Festivalul Comediei Româneşti, Bucureşti)’, informează Teatrul Naţional din Craiova.
Autorul îi îndeamnă să privească spectacolul ‘fără spasm ori resentimente’ şi să se veselească.
‘Autorii nu fac spectacol. Nici spectacole. Suntem la teatru, tărâmul regizorilor şi-al actorilor. Dar bucuria mea ar fi să ne simţim bine în această seară, să o privim în faţă, fără spasm ori resentimente, să râdem şi să ne veselim! În definitiv, suntem cu toţii libelule, iar viaţa e ultimul nostru dans’, spune Cornel Mihai Ungureanu.
Florin Caracala se află la a treia colaborare cu Naţionalul craiovean, după White Room de Alexandra Badea, în anul 2019, şi Pescăruşul după A.P.Cehov în actuala stagiune, un proiect realizat cu studenţii Universităţii din Craiova – Facultatea de Litere.
‘M-aş bucura dacă nu s-ar asemăna între ele spectacolele mele. Cât despre felul în care mă poziţionez, nu pot spune eu, cu precădere, unde anume mă situez. Niciodată nu m-am gândit la asta. Şi nici nu vreau să mă gândesc la asta. Îmi place să cred despre mine (mă alint, probabil, acum) că mă situez în apropierea centrului problemelor societăţii (reale) în care fiinţez’, afirmă Florin Caracala.
Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu’ din Craiova a împlinit 170 de activitate, fiind cunoscut la nivel internaţional pentru spectacolele realizate de Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume, dar şi prin intermediul Festivalului Shakespeare, organizat la fiecare doi ani. Actuala conducere susţine că, în acest moment, vine cu ‘o viziune contemporană’, abordează ‘perspectivele prezente şi viitoare’ şi se adresează unui spectru din ce în ce mai larg de public, ‘în conformitate cu provocările actuale’.