AcasăStiri generaleDolj:Primăria Craiova a lansat în dezbatere publică noul PUG; nu se mai...

Dolj:Primăria Craiova a lansat în dezbatere publică noul PUG; nu se mai construiesc blocuri haotic în cartierele vechi

Primăria municipiului Craiova a lansat în dezbatere publică Planul Urbanistic General, prin care doreşte să stopeze construirea haotică de blocuri în cartierele vechi, aşa cum permite actualul PUG, dar şi construirea de blocuri în cartierele de case.

Potrivit Primăriei Craiova, după această dezbatere, noul PUG urmează să intre în avizarea mai multor ministere şi să fie aprobat în Consiliul Local.

‘Faţă de precedentul PUG, municipalitatea a solicitat firmelor SC Synergetics şi Quattro Design mai multe obiective de atins prin noul PUG, dintre care enumerăm: eliminarea posibilităţii de a se mai construi haotic blocuri în cartierele vechi, aşa cum permite, din păcate, actualul PUG. În acest sens, nu se mai acceptă construirea de blocuri cu regim de înălţime de la P+2 la P+4 pe o suprafaţă mai mică de 500 mp. În ceea ce priveşte blocurile de la P+5 până la P+7 suprafaţa trebuie să fie de 750 mp minim, iar pentru blocurile de peste P+8 suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de 1000 mp. De asemenea, în afară de blocurile care au un aliniament la frontul stradal şi care se pot construi la distanţele permise de lege, cu privire la gradul de însorire, celelalte blocuri care se vor construi pe parcele noi vor trebui sa respecte o distanţă cel puţin egală cu înălţimea faţă de blocurile alăturate, respectiv pe laturile cu ferestre. Cu alte cuvinte, dacă blocul propus are 30 de metri înălţime, el nu poate fi construit la o distanţă mai mică de 30 de metri faţă de cel deja existent’, informează Primăria Craiova.

Municipalitatea susţine că prin noul PUG se încearcă să se evite aglomerarea vechilor cartiere de blocuri, iar constructorii vor trebui să facă dovada că parcela permite asigurarea a 1,7 locuri de parcare/apartament, că există loc pentru pubele şi platforme de gunoi şi o suprafaţă de minimum 20% din parcelă prevăzută obligatoriu pentru zona verde.

‘Pentru că oraşul are, însă, nevoie de dezvoltare, pentru a fi atraşi cât mai mulţi rezidenţi, au fost stabilite noi zone de locuinţe colective, respectiv zone care au fost până acum în extravilan sau care, din alte motive, erau libere. Astfel, în zona Cernele şi pe terenurile preluate de la UAT-urile Podari şi Şimnicu de Sus vor putea fi amplasate construcţii colective. În ceea ce priveşte terenul preluat de la Şimnicu de Sus, o suprafaţa de 124 ha a fost păstrată pentru industrie, astfel încât oraşul să devină atractiv şi pentru noi investiţii. De asemenea, lângă Spitalul Regional, va exista, pe lângă zona de servicii, şi una de locuire. S-a considerat că aici vor fi necesare locuinţe pentru personalul medical, dar şi farmacii sau hoteluri unde să fie găzduiţi aparţinătorii celor care vin să se interneze din toată Oltenia’, menţionează Primăria Craiova.

În ceea ce priveşte locuirea individuală, se urmăreşte conservarea cartierelor de case şi eliminarea posibilităţii de construcţii de blocuri printre acestea, suprafaţa minimă a parcelei pentru construcţia unei locuinţe individuale trebuind să fie 350 de mp şi să existe loc pentru parcare, pentru pubele de gunoi şi minimum 20% spaţiu verde.

În ceea ce priveşte zonele istorice, trebuie să se respecte înălţimea la cornişă faţă de construcţiile învecinate, astfel încât să nu mai existe între clădiri tip parter câte una de două etaje. Ca şi în cazul locuirii colective, şi la locuinţele individuale locurile de parcare trebuie să fie exclusiv în incinta parcelei şi cu acces direct la proprietate.

‘Unul dintre obiectivele ambiţioase ale municipalităţii este acela de a asigura cât mai mult spaţiu verde şi de a se amenaja noi parcuri, astfel încât cetăţeanul să nu trebuiască să parcurgă o distanţă mai mare de 15 minute până a ajunge la o oază de verdeaţă. Vor fi astfel amenajate noi parcuri în zonele Cernele, Valea Şarpelui, Amaradia, Bariera Vâlcii, pe suprafeţe care însumează 20 ha. De asemenea, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să respecte procentul de minimum 20% prevăzut în PUG pentru spaţii verzi. Noul PUG va ţine cont şi de obiectivele pe care municipalitatea le propune pentru următorii ani, cum ar fi: un nou bulevard amenajat între str. Râului şi bd. Tineretului, cu 3 ha de zonă verde scuar; lărgirea Pieţei Mihai Viteazul, pentru a putea găzdui evenimente cu participarea unui număr de peste 100 de mii de cetăţeni, în acest sens fiind necesară regândirea parcelelor de spaţiu verde sau construcţia Pasajului Gârleşti’, mai spun reprezentanţii Primăriei Craiova.

Noul PUG prevede şi posibilitatea amenajării malului Jiului, astfel încât să devină un nou punct de atracţie al oraşului, ceea ce până acum nu a fost posibil.

Cetăţenii îşi pot expune punctul de vedere asupra noului PUG, în perioada 27 iunie – 31 august 2023, iar procesul de consultare a populaţiei va cuprinde şi o serie de dezbateri asupra temelor esenţiale.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks