Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, Legea pentru ratificarea Acordului de împrumut (Finanţare adiţională pentru Proiectul privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi Legea pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile în România) dintre România şi BIRD.
Primul proiect are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi BIRD, semnat la Bucureşti la 11 iunie, prin care se asigură o finanţare adiţională în valoare de 150 de milioane euro pentru proiectul privind reforma sectorului sanitar. Acordul de împrumut iniţial a fost semnat în 2014, suma prevăzută fiind de 250 de milioane de euro şi destinată îmbunătăţirii accesului la serviciile publice de sănătate din România, precum a calităţii eficienţei acestora. Finanţarea adiţională aprobată prin acest Acord de împrumut va asigura continuarea şi finalizarea activităţilor prevăzute iniţial în cadrul proiectului, care depăşeau costul actual al acestuia, ca urmare a restructurării proiectului prin introducerea componentei destinate acţiunilor de răspuns la criza sanitară COVID. Finanţarea adiţională vizează în principal întărirea furnizării de servicii medicale – prin modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziţia de echipamente pentru centrele de arşi, lucrări de execuţie şi activităţile privind supervizarea/managementul de proiect pentru cele două centre de arşi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ şi a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş – şi îmbunătăţirea administrării şi guvernării sectorului sanitar.
Proiectul se va implementa pe o perioadă de patru ani, iar data limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2024.
Cel de-al doilea proiect are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile în România) dintre România şi BIRD, semnat la Bucureşti pe 6 mai, în valoare de 100 milioane euro, care va fi implementat pe o perioadă de 6 ani.
Obiectivele principale ale proiectului vizează susţinerea lucrărilor de reabilitare şi reamenajare sau de demolare şi reconstrucţie a clădirilor selectate şi şcolile prioritizate, relocarea temporară a elevilor pe parcursul lucrărilor şi a comunicării cu părţile interesate şi cu comunităţile, precum şi susţinerea finanţării investiţiilor în dotarea cu mobilier şi echipament modern pentru clasele de curs ale clădirilor selectate. Scopul acestor investiţii este reprezentat de modernizarea infrastructurii şcolare din România, asigurarea standardelor minime privind instalaţiile sanitare, canalizarea, încălzirea, ventilaţia şi eficienţa energetică. Împrumutul contractat de la BIRD este acordat pe o perioadă de până la 10 ani, rambursarea efectuându-se integral la 1 martie 2031, într-o singură tranşă, iar dobânda aferentă este formată din rata EURIBOR la şase luni, plus marja fixă a BIRD de la data semnării Acordului, de 0,80%.