Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a anunţat, vineri, cu ocazia evenimentului ‘Deschis la Senat’, crearea unui grup de lucru dedicat copiilor pentru creşterea calităţii şi accesului la educaţie, combaterea sărăciei, violenţei, bullying-ului asupra celor mici, primul proiect fiind extinderea programului ‘Masa caldă’.
Dragu a deschis acest eveniment, desfăşurat în curtea Senatului.
‘Astăzi este o continuare a evenimentului din 5 iunie, în care am petrecut împreună cu ocazia Zilei copiilor. A fost un eveniment de succes şi a fost primul eveniment din categoria acestor evenimente prin care dorim să deschidem Senatul, Parlamentul, dorim să fim mai aproape de cetăţeni şi dorim să plasăm în centrul atenţiei noastre copiii. Grădinile Senatului nu sunt ale Senatului, sunt ale tuturor, aşa cum clădirea Parlamentului trebuie să fie deschisă tuturor oamenilor şi pentru astăzi şi mâine şi poimâine am plănuit şi tururi ghidate în interiorul clădirii şi toate evenimentele ce vor avea loc în grădinile Senatului – şi mă refer aici la ateliere de creaţie, teatru, muzică şi alte surprize pentru copii, părinţi şi bunici’, a afirmat Dragu.
Anca Dragu a menţionat că un grup de lucru din cadrul Senatului se ocupă de extinderea programului ‘Masă caldă’.
‘Profit de acest moment să anunţ că am creat la Senat un grup de lucru dedicat copiilor. Scopul acestui grup de lucru este creşterea calităţii şi accesului la educaţie, combaterea sărăciei în rândul copiilor, combaterea violenţei, violenţa asupra copiilor, bullying, ciberbullying. Primul proiect la care lucrăm, alături de colegi senatori şi deputaţi, este programul ‘Masă caldă’, extinderea acestui program şi extinderea treptat la nivelul tuturor şcolilor din România. Ar trebui ca, într-un orizont mediu de timp, toţi copiii din România să beneficieze de acest program în şcoli. Avem nevoie de acţiuni urgente pentru sprijinirea copiilor. Ne uităm la cifre care arată că 35,8% din copiii din România se aflau în 2019 în risc de sărăcie sau excluziune socială şi este cel mai mare nivel din UE’, a adăugat Dragu.
Ea a mai anunţat că sâmbătă va avea loc un marş al bicicliştilor pentru a promova ideea de mobilitate şi de protecţie a mediului, al cărui punct final este curtea Senatului.
‘Săptămâna aceasta este săptămâna europeană a mobilităţii. Mâine va avea loc un marş al bicicliştilor pentru a promova ideea de mobilitate şi de verde. Acest marş va avea punct de finish aici, în grădinile Senatului, şi va fi un eveniment extraordinar’, a arătat Dragu.
Copiii trebuie să fie o prioritate şi au nevoie de soluţii pe termen lung, a declarat şi reprezentantul UNICEF, Despina Andrei.
‘Pandemia a înrăutăţit situaţia copiilor cei mai vulnerabili şi a îngrădit accesul la serviciile de bază, la produse de bază, la servicii educaţionale şi medicale, inclusiv la vaccinare. Acum, mai mult decât oricând, copii au nevoie să fie o prioritate pentru toate instituţiile statului. Organizaţii naţionale şi internaţionale au nevoie de sprijin, proiecte şi soluţii concrete, precum şi de resurse. UNICEF salută decizia preşedintelui Senatului, Anca Dragu, de a organiza un grup de lucru dedicat copiilor în Senatul României, care să sprijine legislaţia naţională pentru copii, inclusiv prin participarea acestora, monitorizarea, analizarea cadrului legislativ şi bugetului naţional alocat copiilor, prezentând un raport anual şi venind cu recomandări pentru îmbunătăţirea acestora’, a afirmat aceasta.
Evenimentul ‘Deschis la Senat’ este organizat vineri, în intervalul orar 14,00-20,00, şi sâmbătă şi duminică, între orele 10,00 şi 20,00, în curtea instituţiei, unde celor mici şi mari li se propun activităţi recreativ-artistice.
‘Deschis la Senat’ este organizat în colaborare cu UNICEF, Street Delivery, Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, Crucea Roşie, Asociaţia EDIT, Şcoala de joacă, România în siguranţă, Teatrul Muzical Ambasadorii, Animal Society, Mocăniţa Transilvaniei. Asociaţia Speranţa, Ministerul Afacerilor Interne.
Accesul va fi deschis publicului larg pe la intrarea A1, din Calea 13 Septembrie 1-3, cu respectarea normelor şi prevederilor legale în vigoare.
Astfel, aparţinătorii copiilor pot participa la eveniment doar dacă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore, sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară conformării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale. Persoanele care nu îndeplinesc niciuna dintre aceste condiţii se pot testa la punctul special amenajat la intrarea A1.