AcasăStiri generaleDramaturgul Matei Vişniec a lansat la Tulcea două volume

Dramaturgul Matei Vişniec a lansat la Tulcea două volume

Casa Avramide din oraşul Tulcea a găzduit, sâmbătă după-amiază, lansarea volumelor ‘Procesul comunismului prin teatru’ şi ‘Un secol de ceaţă’ semnate de Matei Vişniec, cel mai jucat dramaturg român recomandând publicului să nu se ferească să citească teatru.

Evenimentul a fost moderat de criticul de teatru Doru Mareş, laureat al premiului UNITER pentru critică şi istorie teatrală (2023) şi a fost urmat de reprezentaţia spectacolului ‘Caii la fereastră’, de Matei Vişniec, regizat de Vitalie Drucec, pe scena Teatrului Jean Bart, unde, de asemenea, autorul a fost prezent.

‘Încerc să analizez în această carte bucătăria gândirii ideologice şi bucătăria spălării pe creier, cum se formează mecanismele de îndoctrinare şi de transformare a oamenilor din fiinţe gânditoare în zombi care urmează orbeşte un guru, un ideolog, un şef, un propovăduitor de bine şi frumos’, a declarat, în timpul evenimentului, Matei Vişniec referindu-se la volumul ‘Un secol de ceaţă’.

El le-a recomandat celor prezenţi să citească teatru.

‘Să nu vă fie frică să citiţi teatru! Sigur, există piese şi piese. Sunt piese scrise pentru a fi jucate, care au calitatea unor texte de scenă. Ale mele cred că sunt texte literare. Sunt pagini de literatură care pot fi citite chiar şi când nu sunt jucate. Adică, puteţi să vă aşezaţi pe un fotoliu la dumneavoastră acasă să citiţi o piesă – sunt şi alţi autori de genul acesta – şi vă faceţi propria montare, propria regie în minte’, a mai spus Vişniec.

Piesele de teatru semnate de Matei Vişniec au fost jucate în peste 30 de ţări şi traduse în peste 25 de limbi, dramaturgul cu dublă cetăţenie, română şi franceză, scriind, de asemenea, aproape 30 de piese în limba franceză.

Recent, Teatrul Jean Bart a pus în scenă spectacolul dramatic ‘Caii la fereastră’, o piesă care a fost scrisă în 1985 de dramaturgul Matei Vişniec, ca o prelungire a teatrului absurdului social, cu precădere absurdul războiului, temă prin care autorul demască manipularea indivizilor prin sisteme ideologice, potrivit unui comunicat de presă al centrului cultural tulcean.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks