Atitudinea de intoleranţă şi discriminarea faţă de minorităţi s-au intensificat în perioada pandemiei de COVID-19, este una dintre concluziile campaniei naţionale de informare şi conştientizare intitulate ‘Uniţi împotriva urii’, derulate de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului, în perioada 21 mai – 2 august, a declarat, vineri, la Sighişoara, Sara Vasile, reprezentant al DRI.
S-a constatat, astfel, ca fiind ‘îngrijorătoare’ intensificarea discursului incitator la ură, ‘latent existent la nivelul societăţii’, care s-a produs pe fondul pandemiei de COVID-19. Sub aspect societal, acest fenomen s-a reflectat atât în creşterea prejudecăţilor, a atitudinii de intoleranţă, extremiste, cât şi a discriminării faţă de minorităţi, în special faţă de cea romă şi a altor comunităţi şi grupuri etnice vulnerabile, cu precădere în mediul online.
Campania DRI, însoţită de o cercetare sociologică, în cadrul căreia s-a realizat un proces de monitorizare, a avut drept rol conştientizarea publică privind atitudinile generatoare de discurs incitator la ură sau de infracţiuni motivate de ura etnică şi rasială şi a fost construită în jurul a cinci mari direcţii de acţiune, printre care conştientizarea, sensibilizarea, transmiterea unor mesaje de solidaritate, şi a beneficiat de sprijinul a 34 instituţii, a precizat reprezentantul DRI, în cadrul unui eveniment organizat la Sighişoara.
‘Abordarea pluridisciplinară a privit perspectiva guvernamentală, perspectiva societăţii civile, mediul academic, cu perspectivă sociologică şi, în egală măsură, maniera în care mass-media s-a raportat vizavi de această situaţie. Indicatorii au arătat cât de multă nevoie este la nivelul societăţii de informaţie pentru publicul larg în sensul prevenirii şi combaterii acestui tip de comportament antisocial care, în această perioadă, s-a observat ca fiind în creştere. (…) Am dorit să informăm publicul larg cu privire la drepturile pe care le are şi, de asemenea, că acest tip de atitudine antisocială este încriminată în conformitate cu legislaţia în vigoare la nivel naţional’, a explicat Sara Vasile.
Potrivit acesteia, campania contra urii nu a vizat doar o minoritate sau alta. ‘Am considerat că este esenţial ca principalele instituţii să fie alături de noi în acest demers pentru a veni în sprijinul victimelor urii’, a menţionat reprezentantul DRI, care a subliniat că instituţia nu a dorit să rămână indiferentă în faţa unor astfel de fenomene.
Cetatea Sighişoara găzduieşte, în perioada 6 – 10 octombrie, un eveniment care propune două teme de dialog intercultural: Conferinţa ProEtnica – ‘Minorităţile naţionale din România în situaţie de criză’ şi ‘Academia Interculturală ProEtnica’, organizat de Asociaţia Divers, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului şi Asociaţiei Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara.