Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat miercuri la declaraţiile liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind importanţa echităţii sociale în ce priveşte mărirea pensiilor, întrebându-l de ce ‘blochează’ proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari şi primari.
‘Domnul Ciolacu spunea că e, aşa, un social-democrat pentru care nişte lucruri sunt inacceptabile. Mă întreb: pensii speciale pentru parlamentari, de 12.000 de lei pe lună, peste pensia normală pe care o ia un parlamentar, acestea sunt acceptabile? Noi pensii care vor fi introduse de la 1 ianuarie, pensii speciale pentru primari, astea sunt acceptabile? Faptul că pensia medie specială faţă de pensia medie contributivă este de 8 ori mai mare e acceptabil? Şi dacă nu sunt acceptabile, de ce domnul Ciolacu blochează proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari şi primari? Una e blocată la Senat, una e blocată la Camera Deputaţilor’, a spus Cătălin Drulă, pentru Euronews.
El a menţionat că potrivit prevederilor PNRR, punctul de pensie ar putea ajunge la 2.000 de lei , respectând limita de 8,4% din PIB.
‘De un an de zile îşi bat joc de România aruncând aceste cifre. Mai ţineţi minte? Era PNRR-ul problema, limita de 9,4 %. Le-am explicat: pot să ajungă cu punctul de pensie la 2.000 de lei dacă vor şi încă se menţin în acea anvelopă. Departe să o atingă. Este foarte, foarte departe. PSD-ul a promis 40 %. PSD-ul a promis şi în 2019. Este o diferenţă de la cer la pământ între promisiuni şi realitate’, a afirmat Drulă.
El a reacţionat şi la declaraţiile premierului Nicolae Ciucă, potrivit căruia majorarea eşalonată a punctului de pensie este neconstituţională.
‘L-am văzut pe domnul Ciucă spunând că este neconstituţional (să existe o majorare eşalonată a punctului de pensie, n.r.). Oare este constituţională acea ordonanţă de urgenţă pentru supraimpozitarea contractelor part-time? Este constituţional să munceşti două ore şi să plăteşti dări pentru 8 ore? Şi, de fapt, răspunsul la asta îl vom afla, pentru că USR va ataca legea de aprobare a acestei ordonanţe de urgenţă, care a trecut astăzi într-un mod extraordinar de ruşinos prin Parlamentul României, cu voturile PNL’, a mai spus liderul USR.
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a subliniat pe 9 noiembrie importanţa ‘echităţii sociale’ într-o ‘perioadă complicată’, menţionând că în calitate de lider social-democrat nu poate accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei iar o pensie de 18.000 de lei să crească cu 2.700 de lei, adică de zece ori mai mult.
Ulterior, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat că anvelopa pentru creşterea pensiilor trebuie să fie de 15% şi a subliniat că majorarea eşalonată a punctului de pensie este neconstituţională.