Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Braşov, că dosarul vaccinurilor anti-COVID-19 instrumentat la DNA este o acţiune ‘strict de hărţuială’ şi nu ar avea obiect nici faţă de colegul său, fost ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi nici faţă de reprezentanţi ai PNL, partid care a coordonat vaccinarea, ‘fostul premier liberal Florin Cîţu, sau preşedintele Klaus Iohannis’ nu ar avea obiect.
‘Am mai spus-o deja, este un malpraxis judiciar, un dosar care nu are niciun fel de substanţă. Mai mult, vizează şi persoane care nu au fost în lanţul de responsabilitate în ceea ce priveşte comenzile de vaccinuri – acestea se desfăşurau prin acel CNCAV, care coordona vaccinarea, condus de domnul Gheorghiţă (Valeriu – n.red., preşedintele fostului Comitet Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea – CNCAV) şi contractele cu Uniunea Europeană erau acolo. Dincolo de faptul că nu sunt un apărător al domnului Cîţu şi am avut diferende foarte mari, şi cu domnul Iohannis – cei care au decis aceste lucruri – nici faţă de ei nu are substanţă acest dosar. Comenzile au fost făcute la nivel european, România a comandat mult sub media europeană – de 10 doze/persoană, iar la noi s-au cumpărat 3 şi ceva – iar motivul pentru care unele au rămas nefolosite este tocmai sabotarea vaccinării (…) şi să nu uităm cine sunt cei care au fost împotriva măsurilor de prevenţie – adică PSD, AUR şi Şoşoacă’, a afirmat preşedintele USR.
Conform acestuia, inclusiv un raport întocmit de actualul guvern după vaccinare nu vorbeşte despre implicarea vreunui ministru USR în acest proces.
‘Acest guvern a elaborat, în 2022, un raport la finalul vaccinării, care se numeşte ‘Misiune îndeplinită’ şi pe care l-au dat jos de pe site-uri, în care cei care l-au făcut şi vorbesc despre vaccinare spun că este un succes – preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ciucă – la momentul raportului şi Gheorghiţă, care acum este directorul spitalului SRI. Nu există acolo vreun membru, vreun ministru USR pentru că vaccinarea a fost în coordonarea PNL’, a afirmat Cătălin Drulă.
Totodată, el a menţionat că dosarul este ‘strict o acţiune de hărţuială’, iar procurorul care instrumentează dosarul – unul cu ‘convingeri antivacciniste’, ceea ce reiese din faptul că, în referatul său, vorbeşte despre poziţii ale unor oameni de ştiinţă pe această temă pe care ‘le contrazice prin afirmaţii proprii’.
Foştii miniştri USR ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă s-au prezentat, vineri, la DNA, pentru a fi audiaţi şi anunţaţi de către procurori că au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19, în care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro. Dosarul îl vizează şi pe fostul premier PNL Florin Cîţu.
Anchetatorii susţin că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de ‘opt-out’ referitoare la comenzile către producătorii de vaccinuri contractaţi de Comisia Europeană, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
‘În prezenta cauză, în contextul menţionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane’, explică procurorii.
Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului. AGERPRES / (A – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)