Preşedinte interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat marţi că respinge acţiunile de fragmentare a USR, a subliniat necesitatea dezbaterii şi a criticat orice acţiune neloială.
Întrebat, în cadrul unei dezbateri on-line cu cei şase candidaţi la preşedinţia USR, de contracandidatul său George Ungureanu cum se poziţionează faţă de ‘taberele’ din interiorul partidului, Cătălin Drulă a răspuns: ‘Nu pot fi de acord cu divizarea, cu fragmentarea, pentru că nu poate fi scopul nici unei organizaţii politice. Dacă cineva ar spune că îi place divizarea şi fragmentarea, ar avea o problemă în a înţelege misiunea pentru care ne aflăm într-un partid politic’.
Drulă a explicat însă că existenţa diferenţelor de opinie într-un partid democratic este firească.
‘Este normal să avem dezbatere, ca aceasta, să avem mai mulţi candidaţi la preşedinţie, să schimbăm idei şi să schimbăm critici. Acestea sunt toate lucruri legitime într-o democraţie, într-o democraţie internă de partid, pentru că sunt şi diferenţele de opinie, altfel am fi toţi aşa, înrolaţi la unison. Lucrurile îşi pierd legitimitatea acolo unde acţiunile sunt neloiale. Noi trebuie să lucrăm la cultura instituţională. Efortul de echipă nu poate fi recompensat numai de sus în jos. Să recompensăm mai mult lucrul în echipă şi munca. Mă gândesc la miile de colegi care au stat în stradă. (…) Niciun preşedinte nu ar trebui să permită ca cineva să îşi bată joc de munca membrilor care trag în acest partid. Loialitatea încetează acolo unde apare o cultură a vedetismului pe persoană fizică’, a adăugat Drulă.
El a menţionat că recompensarea ‘vedetismului’ poate conduce la descurajarea celor care muncesc.
‘Este foarte uşor să te faci celebru. Oricare puteţi deveni celebru (…) dând un telefon presei din Sibiu. Dar nu e ok asta. Şi dacă mergem într-o cultură care recompensează vedetismul, avem un dublu efect negativ: oamenii vor fi stimulaţi să facă acelaşi lucru, pentru că aşa capeţi notorietate şi ceilalţi, care muncesc mai în spate, mai atent şi mai pe termen lung, se vor simţi descurajaţi şi vor face un pas în spate şi vor înţelege că acel tip de muncă nu este apreciat’, a mai spus Drulă.