Acasă55Drulă: Propunerile USR privind pensiile speciale pot asigura creşterea salariilor profesorilor

Drulă: Propunerile USR privind pensiile speciale pot asigura creşterea salariilor profesorilor

Liderul Uniunii Salvaţi România, Cătălin Drulă, a cerut, luni, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, să susţină iniţiativele legislative propuse de USR pentru diminuarea pensiilor speciale, arătând că adoptarea acestora ar conduce la o economie de aproximativ 5 miliarde de lei, bani care ar putea să asigure creşterile salariale cerute de profesori.

‘Este luni şi nu am primit, încă, un răspuns de la domnul Ciolacu despre problemele adevărate ale României, pe care le-am menţionat sâmbătă dimineaţă – pensiile speciale şi salarizarea profesorilor. I-am propus să voteze legile depuse de USR pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, ale primarilor şi pentru trecerea la contributivitate a celorlalte pensii. Toate aceste proiecte sunt în Camera Deputaţilor care este condusă de domnul Marcel Ciolacu, iar pentru salarizarea profesorilor i-am propus să voteze amendamentele USR care cresc, cu un calendar rezonabil şi predictibil, salariile tuturor profesorilor, o soluţie demnă şi corectă, cu impact calculat, care poate aplicată de mâine’, a declarat Drulă, la Parlament.

El a subliniat că profesorii au nevoie să fie respectaţi, au nevoie de salarii decente, astfel încât să nu se gândească la cum să-şi asigure hrana şi subzistenţa şi să-şi poată face meseria.

‘Să vină şi să votăm creşterea salariilor profesorilor, astăzi, la Senat, să eliminăm pensiile speciale. Sunt legi care pot să fie adoptate şi să aibă impact imediat’, a adăugat preşedintele USR.

Potrivit acestuia, USR a depus în Parlament amendamente privind toate categoriile de pensii speciale.

‘Sunt, efectiv, texte de legi. Pentru parlamentari, eliminarea completă a acestor indemnizaţii speciale pentru limită de vârstă, cum sunt numite aceste pensii, aceasta se poate face, este constituţional, cu efect într-o săptămână sau două după promulgarea legii. Nu mai primesc nici cei care le au în plată, nici Adrian Năstase, nici Gabriel Oprea, nici toţi ceilalţi, nu mai primesc nici viitorii foşti parlamentari. Pentru parlamentari, abrogarea legii care introduce o nouă categorie de pensii speciale pentru câteva zeci de mii de foşti aleşi locali, care este prorogată în fiecare an, cu câteva zile înainte de 1 ianuarie, să o abrogăm o dată şi pentru totdeauna. Pentru celelalte categorii avem un pachet de 10 amendamente, care este public, este depus amendament la acea lege de la Senat şi care reduce acest cost de 12 miliarde de lei cu pensiile speciale, undeva în zona de 7 miliarde de lei. Deci, economisim 5 miliarde de lei. Este, pur şi simplu, o trecere la contributivitate şi o normalizare a vârstei de pensionare. Există amendamente pentru fiecare categorie că vorbim de magistraţi, că vorbim de militari şi aşa mai departe’, a explicat Drulă.

El a menţionat că amendamentele depuse de USR respectă recomandările Băncii Mondiale şi determină o economie reală de miliarde de lei la bugetul de stat.

‘Din această economie se pot aplica două etape din acel plan de creştere a salariilor la profesori pe care l-a depus USR. (…) Un amendament care este depus cu calendar de implementare pe 4 ani’, a indicat Cătălin Drulă.

Liderul USR a acuzat Guvernul că vrea să fugă de răspundere. ‘Vedem astăzi că nu ştiu cum să mai fugă de răspundere. Înţeleg că Marcel Ciolacu nu mai vrea să ia guvernarea, înţeleg că Nicolae Ciucă abia aşteaptă să fugă de guvernare. De cinci luni de zile ne ţin în ştiri despre cine, ce bucată apucă, numai despre ciolaniadă, numai despre ministere, rocade, rotative, rotaţii şi au uitat complet de România. În acest timp, au dus economia României în prăpastie ‘, a transmis Drulă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks