Comisia Europeană a recomandat ridicarea MCV pentru România, la trei ani distanţă după ce a făcut aceeaşi recomandare pentru Bulgaria, a afirmat preşedintele USR, Cătălin Drulă, scrie Agerpres.
„Aşa cum spune însă şi Comisia, regimul Iohannis nu scapă de monitorizarea europeană. Am putea spune chiar că lucrurile devin mai grave pentru noi cu această guvernare iresponsabilă. Cele trei legi promulgate pe repede-înainte de Iohannis sunt în continuare sub monitorizare pentru că ele sunt jalon în PNRR. Vă reamintesc: Comisia de la Veneţia NU a dat gir noilor legi ale Justiţiei, ba dimpotrivă le-a criticat dur cu privire la graba adoptării, procedura de numire a procurorilor-şefi, înfiinţarea secţiei noi pentru magistraţi şi altele”, a scris liderul USR, pe Facebook.
Potrivit acestuia, în PNRR sunt incluse jaloane care reprezintă cerinţe din MCV. Totodată, Comisia spune în raport că acestea „sunt esenţiale pentru procesul de reformă, cum ar fi reforma sistemului judiciar şi cadrele anticorupţie”, menţionează Cătălin Drulă.
„Mai mult, indiferent de eventuala ridicare a MCV, statul de drept va continua să fie monitorizat în România prin noul mecanism general aplicabil tuturor statelor membre (Rule of Law). Iar acest mecanism condiţionează fondurile europene de angajamentele cu privire la statul de drept şi reformele din Justiţie”, precizează el.
La rândul său, deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, precizează că recomandarea CE privind ridicarea MCV pentru România la trei ani după Bulgaria „spune multe despre cât timp s-a irosit din cauza lipsei voinţei politice” de a reforma Justiţia şi a-i asigura independenţa.
„Motivul real al acestei recomandări este legat în primul rând de contextul geopolitic favorabil României şi de faptul că, relativ recent, a devenit operaţional un alt instrument, un fel de MCV la nivel european care supune unor verificări toate statele UE. Este vorba despre Mecanismul statului de drept, la care grupul Renew Europe a avut o contribuţie majoră, în cadrul căruia se poate condiţiona acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept”, a transmis Stelian Ion, pe Facebook.
El consideră că „entuziasmul preşedintelui Iohannis şi tonul său triumfalist” sunt „deplasate”, deoarece România are „multe probleme” în Justiţie.
„Observăm totuşi că anunţul privind posibilitatea ridicării MCV vine într-un moment critic pentru sistemul judiciar din România: cele trei legi adoptate recent instituie un mecanism de control politic asupra justiţiei penale sesizat şi de Comisia de la Veneţia în avizul preliminar; mii de dosare penale vor fi închise în urma deciziilor CCR privind prescripţia; inspecţia judiciară continuă să îi vâneze pe magistraţii curajoşi şi să propună excluderea lor din magistratură; noua Secţie specială nu a mai gasit niciun caz de corupţie în justiţie, sistemul judiciar rămâne fără magistraţi din pricina nenumăratelor cereri de pensionare formulate în ultima vreme, puterea din sistemul judiciar este pusă în mâinile câtorva persoane, iar promovarea la instanţele şi parchetele superioare se va face în principal prin interviuri, eminamente subiective”, precizează Stelian Ion.
Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent Raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul acestui Mecanism, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.
Articolul Drulă: Regimul Iohannis nu scapă de monitorizarea europeană; recomandarea CE a venit la trei ani după Bulgaria apare prima dată în Ecopolitic.