Aproximativ 10% din populaţia judeţului Harghita a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, a anunţat şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, care consideră îngrijorător faptul că persoane din alte zone vin să se vaccineze în judeţ.
Aceasta a declarat, pentru AGERPRES, că un număr de aproximativ 35.000 de persoane din judeţ au primit cel puţin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă 10% din populaţie, în vreme ce circa 2% dintre cei vaccinaţi au venit din alte judeţe.
‘10% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin şi 3,5% a primit două doze. (…) Din păcate, sunt câţiva care scot vaccinul din judeţ, fenomen care ne îngrijorează pentru că dozele de vaccin sunt calculate pe populaţia judeţului şi nu pe populaţia Braşovului sau Bucureştiului. Ştim, în schimb, de la coordonatorii de centre, că sunt foarte mulţi care aplică turismul de vaccinare. Şi după aceea se ivesc probleme din această chestiune. Pentru că, dacă cineva nu se prezintă, atunci următorii trebuie chemaţi mai repede, pentru că vaccinul, dacă e deschis, trebuie folosit, nu poate fi ţinut pentru ziua următoare, nici măcar pentru mai multe ore, unele doze în şase ore trebuie vaccinate sau în două ore, unele flacoane. Şi, dacă cineva e din Bucureşti, tu tot poţi să-l chemi să vină mai repede, pentru că cel dinaintea lui nu s-a prezentat, că el e pe drum sau nu a pornit’, a arătat dr. Tar.
Şefa DSP a mai precizat că, prin folosirea dozelor de vaccin din judeţ de către persoane din alte zone, nu creşte rata de acoperire vaccinală în Harghita şi există riscul să se răspândească şi virusul.
‘O dată, la noi nu creşte rata de acoperire vaccinală, în plus că ne aduc şi virus din alte judeţe. Că, dacă vin din Bucureşti, acum nu vreau să stigmatizez Bucureştiul, dar ştim cum e rata acolo, ştim ce variante de virus circulă acolo, vin aici, se aşează într-un restaurant să bea o cafea, să consume ceva, îşi dau jos masca şi deja e gata problema. Deci, ne aduc virus în schimbul vaccinului pe care ni-l iau’, a mai spus dr. Tar.
Şefa DSP consideră şi că unii medici de familie din judeţ nu i-au ajutat să se programeze pentru a se vaccina pe pacienţii pe care-i au înscrişi pe liste, cu precădere pe cei vârstnici.
‘10% zic că e bine (procentul de persoane din judeţ care s-au vaccinat – n.r.), am părere de rău din faptul că se prezintă din alte judeţe şi văd că ai noştri se descurcă mai greu la programare şi mă tem că nu-i ajută medicii de familie . Deci, eu m-aş fi aşteptat, acum chiar îmi cer scuze de la cei care fac excepţie şi sunt şi medici de familie care au simţul obligaţiei civice şi profesionale, dar sunt unii care refuză să se implice şi care le dau oamenilor număr de telefon de la call center. Păi, oamenii din Harghita nu se descurcă şi mai ales vârstnicii nu se descurcă cu call center-ul, pentru că nu sunt familiarizaţi cu aşa ceva. Pur şi simplu, un bătrân are probleme de auzul, nu mai reuşeşte să înţeleagă ce i se spune la telefon. Deci, m-aş fi aşteptat ca medicii de familie, mai ales cei care au mulţi vârstnici pe listă, mulţi dintre ei, nu vreau să zic toţi, să fie cu simţ civic mai dezvoltat’, a afirmat şefa DSP Harghita.
Incidenţa numărului de cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori la nivelul judeţului Harghita a ajuns, miercuri, la 0,88, în ultimele 24 ore fiind înregistrate 31 de noi îmbolnăviri. AGERPRES / (A, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu)