Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat luni, în şedinţa Colegiului Prefectural, că varianta Delta a noului coronavirus a început să fie dominantă în judeţ, ea reluând apelul la respectarea măsurilor de protecţie.
‘Vestea proastă este că varianta Delta credem că începe să devină dominantă şi la noi în judeţ. (…) Printre cele 10 probe pe care le-am trimis (pentru secvenţiere – n.red.), care erau cel mai probabil cu Delta după simptomatologie şi contextul epidemiologic, opt au fost cu varianta Delta. Deci, proporţia este dominantă, evident. Probabil că dacă am fi trimis de la toţi (pacienţii infectaţi – n.red.), tot o asemenea proporţie am fi obţinut. Dar nu trimitem pentru toată lumea, pentru că începe să devină o evidenţă şi e foarte lungă procedura (…), dar noi ne-am convins că este vorba despre varianta Delta şi din viteza de răspândire. Dacă dintr-o familie unul se pozitivează, de multe ori un copil, se pozitivează toată familia, până şi bunicul. Deci, aveţi grijă. Spuneţi şi în instituţii şi pe toate canalele pe care le aveţi că trebuie să ne păzim’, a declarat dr. Tar Gyongyi.
Ea a subliniat că printre cei infectaţi sunt şi persoane vaccinate, în special dintre aceia care s-au imunizat la începutul campaniei de vaccinare, în lunile ianuarie-februarie, ceea ce indică faptul că ar fi oportună şi inocularea unei a treia doze de vaccin.
‘Vestea şi mai tristă este că sunt şi vaccinaţi printre aceştia pozitivi cu varianta Delta. Toţi vaccinaţi cu Pfizer şi la începutul perioadei, adică ianuarie-februarie. Deci, ne lasă să credem că este foarte oportună vaccinarea cu cea de-a treia doză pentru cei care au primit peste şase luni, deci au trecut peste şase luni de la prima vaccinare’, a menţionat şefa DSP Harghita.
Conform sursei citate, există şi două cazuri de medici infectaţi cu noul coronavirus, care au fost vaccinaţi, dar în cazul lor nu s-a făcut analiza de secvenţiere şi nu se ştie despre ce tulpină este vorba.
‘Deja avem doi medici pozitivi, e adevărat venind din concediu şi prin copii s-au contaminat, şi asta arată că varianta Delta este foarte agresivă ca răspândire. Evident că cei care au fost vaccinaţi fac forme foarte uşoare’, a explicat directoarea DSP Harghita.
Ea le-a spus şefilor de instituţii să se pregătească cu materiale de protecţie şi a atenţionat că măsurile de protecţie în vigoare trebuie respectate.
‘Să ştiţi că vom ajunge probabil înapoi la ce a fost, nu din punct de vedere medical, că probabil nu vor fi cazuri aşa de grave, dar ca purtarea măştii, ca protecţie, ca reguli de distanţare în cadrul instituţiilor, vom ajunge înapoi după începerea şcolilor, cum am fost în primăvară. Deci, trebuie să ne pregătim pentru asta. Pregătiţi-vă cu materiale de protecţie. Legea nu s-a schimbat, e aceeaşi, ar trebui, dar ştiu că nu se respectă cam nicăieri regula de a purta mască, de program de lucru decalat, de alte măsuri, de acces controlat al străinilor în instituţie. Trebuie să ne întoarcem puţin spre aceste măsuri’, a spus dr. Tar.
Şefa DSP Harghita a mai precizat că, în prezent, există un singur caz de infectare cu noul coronavirus la terapie intensivă, restul cazurilor fiind forme uşoare şi medii.
Potrivit informaţiilor furnizate de Instituţia Prefectului, în ultimele 24 ore s-au înregistrat în Harghita patru noi cazuri de infectare, rata incidenţa fiind, luni, de 0,13 la mie. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)