Echipamente pentru exerciţii fizice, tip calisthenics, vor fi amplasate în spaţiile verzi aflate în proprietatea Municipiului Bucureşti şi administrate de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), conform unui proiect adoptat în şedinţa de miercuri a Consiliului General cu 33 de voturi ‘pentru’, 17 ‘împotrivă’ şi 4 abţineri.
Consilierul municipal Elisabeta Lipă (PSD) a dorit să ştie dacă iniţiatoarea s-a consultat cu specialişti în domeniu, menţionând că aparatele se aseamănă cu paralelele utilizate în gimnastica artistică şi că acestea nu se adresează tuturor categoriilor de vârstă, iar copiii trebuie supravegheaţi în timpul folosirii. Ea a recomandat reanalizarea proiectului. A menţionat de asemenea că va iniţia, alături de specialişti din domeniu, o propunere ‘viabilă’ în folosul bucureştenilor care doresc să facă sport.
Manuela Mureşan, consilier municipal USR PLUS, a declarat că a iniţiat proiectul la cererea cetăţenilor şi că acesta a fost redactat cu sprijinul practicanţilor de calisthenics, al celor care asigură servicii de kinetoterapie şi al unor profesori de educaţie fizică.
‘Sunt nişte sisteme de bare, în care cel care le utilizează îşi foloseşte propria greutate pentru a face exerciţii, fără a folosi greutăţi suplimentare, care pun într-adevăr în pericol de multe ori sănătatea, dacă nu faci cu ajutorul unui instructor. (…) Nu fac decât să propun ca pe fiecare petec de iarbă – nici măcar nu agresăm cu nimic spaţiul verde – să se pună un aparat cu grad de dificultate mic, pentru copii, pentru bătrâni şi pentru persoanele cu nevoi speciale, pentru că aceste aparate se adresează şi persoanelor cu nevoi speciale. Există foarte multe variante’, a spus aceasta.
Potrivit proiectului, cheltuielile ocazionate de amplasarea echipamentelor se vor cuprinde în bugetul de venituri şi cheltuieli al ALPAB. Spaţiile în care vor fi amplasate echipamentele vor îndeplini cerinţele de securitate, eficienţă şi fiabilitate şi vor fi identificate de către ALPAB, sub rezerva obţinerii tuturor avizelor şi autorizaţiilor necesare.
Manuela Mureşan invocă în referatul de aprobare datele Comisiei Europene conform cărora numărul românilor care nu fac sport a crescut faţă de anul 2013, ţara noastră ocupând locul doi la nivel european din perspectiva sedentarismului, lucru care favorizează apariţia unor patologii precum bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat. Potrivit celui mai recent Eurobarometru, 51% dintre români nu se implică niciodată în activităţi fizice. Totodată, inactivitatea fizică este identificată, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ca fiind al patrulea factor de risc principal pentru mortalitatea globală.
Potrivit aceleiaşi surse, echipamentul pentru exerciţii de tip calisthenic poate fi o simplă bară, similară celor pe care se bat covoarele, sau o instalaţie de bare mai complexe, fără a necesita întreţinere sau schimbare.
‘Poate fi folosit şi pentru alte accesorii sportive sau de gimnastică medicală, gen Trx, benzi elastice, orice alte sărituri şi exerciţii cardio, pe jos fiind tartan’, se mai arată în document.