Romfilatelia a lansat o emisiune de mărci poştale dedicată aniversării a 90 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Ordinul Suveran de Malta, care a fost prezentată luni de ambasadorul Ordinului, Roberto Musneci.
Potrivit Romfilatelia, subiectul ales pentru a ilustra machetele emisiunii comune a avut în vedere colaborarea în domeniul asistenţei umanitare şi numeroase proiecte derulate de Ordinul Suveran în ţara noastră în domeniul asistenţei medicale, ajutorului la dezastre, sprijinirii persoanelor cu dizabilităţi, a bătrânilor, a tinerilor, a copiilor de etnie romă şi altor categorii de persoane aflate în condiţii de vulnerabilitate. De asemenea, Ordinul Suveran de Malta, prin intermediul Serviciului de Ajutor Maltez în România şi al Asociaţiei Române a Ordinului de Malta, a acordat sprijin concret ţării noastre în contextul pandemiei de COVID-19, se precizează într-un comunicat al Romfilatelia transmis marţi AGERPRES.
Ambasadorul Ordinului Suveran de Malta a mulţumit Romfilatelia pentru colaborarea în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei este redată o acţiune comună a Serviciului de Ajutor Maltez în România şi a pompierilor români în timpul unei intervenţii urgente de deszăpezire.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei sunt prezentaţi voluntari ai Serviciului de Ajutor Maltez în România în timp ce oferă asistenţă refugiaţilor ucraineni la graniţa cu România.
Emisiunea este disponibilă în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.
Primele relaţii dintre poporul român şi Ordinul maltez datează din secolul al XIII-lea când, prin intermediul Diplomei Cavalerilor Ioaniţi, Regele Ungariei Bela al IV-lea i-a invitat pe aceştia să se stabilească în Banat. Totodată, istoricii consideră că primul aşezământ spitalicesc de pe teritoriul actual al României a fost fondat de aceştia la Oradea, cu mult înaintea celui de la Sibiu, a cărui atestare documentară datează de la anul 1292.
În urmă cu 90 de ani, în 1932, s-au pus bazele stabilirii relaţiilor diplomatice bilaterale, la nivel de legaţie, iar pe 27 ianuarie 1933 primul reprezentant diplomatic al Ordinului, contele Michel de Pierredon, îşi prezenta scrisorile de acreditare la Bucureşti.
Relaţiile au încetat în 1948, fără a fi denunţate explicit, însă, de către părţi, iar în 1962 a luat fiinţă ‘Asociaţia Română a membrilor Ordinului Suveran Militar de Malta’ care va funcţiona în exil până în anul 1991, an în care sunt reluate relaţiile bilaterale, de această dată ridicate la nivel de ambasadă.