Libertatea presei este o valoare fundamentală şi o garanţie a democraţiei, a justiţiei, a libertăţii de exprimare şi a respectării drepturilor omului, a afirmat, miercuri, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Marian Enache.
‘În fiecare an, de trei decenii, în data de 3 mai, se celebrează Ziua mondială a libertăţii presei, proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991. Această zi ne oferă prilejul de a marca, deopotrivă, importanţa şi aprecierea pentru munca profesioniştilor din mass-media, dar şi reînnoirea angajamentului de a ne asigura că presa este şi va rămâne independentă. Libertatea presei este o valoare fundamentală şi o garanţie a democraţiei, a justiţiei, a libertăţii de exprimare şi a respectării drepturilor omului’, a declarat Marian Enache, citat într-un comunicat transmis AGERPRES.
El adaugă că în întreaga lume este nevoie ca libertatea presei şi, implicit, libertatea de informare şi de exprimare să fie respectate, protejate, apărate şi promovate.
‘Atât jurnalismul independent, cât şi continuarea demersurilor pentru combaterea cenzurii, dezinformării şi a oricăror acţiuni de intimidare şi de afectare a libertăţii presei sunt şi trebuie să rămână obiective permanente ale comunităţii internaţionale. De asemenea, trebuie sprijinit şi întărit rolul esenţial al jurnaliştilor de a informa corect, obiectiv şi în timp real societatea, prin asigurarea accesului la informaţie şi o protecţie mai bună a acestui drept’, a transmis preşedintele CCR.