Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Marian Enache, a afirmat, vineri, că ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) este importantă pentru cetăţenii români în exercitarea drepturilor şi libertăţilor lor.
Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, Marian Enache a salutat decizia Comisiei Europene de închidere a MCV pentru România, ca o reuşită a instituţiilor fundamentale ale statului român şi a diplomaţiei româneşti, care au conlucrat pentru realizarea acestui obiectiv strategic de ţară.
Preşedintele Curţii a subliniat importanţa principiului cooperării loiale între instituţiile statului şi a constatat o solidaritate între acestea în analiza şi dezbaterea obiectivelor naţionale.
‘Ridicarea MCV este importantă atât pentru sistemul judiciar în ansamblu, cât şi, în primul rând, pentru cetăţenii români în exercitarea drepturilor şi libertăţilor lor’, a arătat preşedintele CCR.
Marian Enache a relevat importanţa de a avea un act de justiţie înfăptuit în mod constant şi concordant cu standardele europene, în spiritul respectării şi consolidării statului de drept ca fundament al Uniunii Europene.
Curtea Constituţională a României, prin rolul, funcţiile şi deciziile sale, este o curte de drepturi şi libertăţi, modelând exigenţele şi valorile statului de drept. Curtea Constituţională, prin aceste decizii, a consolidat independenţa justiţiei în România, a întărit rolul Consiliului Superior al Magistraturii în calitate de garant al justiţiei, a definit principiul cooperării loiale, a asigurat respectarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, ca principiu de organizare statală, a contribuit la protecţia continuă a drepturilor şi libertăţilor, care reprezintă nucleul statului de drept. Prin activitatea sa jurisdicţională, CCR a realizat procesul constituţionalizării sistemului de drept, garantând supremaţia Constituţiei. Justiţia constituţională a fost şi rămâne o condiţie sine qua non a statului de drept în scopul garantării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, contribuind astfel, prin controlul de constituţionalitate a legilor, la dezvoltarea democraţiei constituţionale în România’, a declarat Marian Enache.
Comisia Europeană a închis vineri în mod oficial Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România, ce fusese introdus în 2007, la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei, indică un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.