Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că subiectele de la proba scrisă la Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională au fost de dificultate medie.
El a admis însă că au fost şi subiecte de ‘departajare pentru note mari”.
‘Aprecierea mea este că subiectele sunt de dificultate medie. Subiectele sunt de acelaşi grad de dificultate cu modelul care a fost făcut cunoscut prima oară în luna noiembrie 2020. De asemenea, nivelul de dificultate este egal cu cel folosit în testele de antrenament. Nivelul de dificultate este la fel cu cel al subiectelor de la simulare. Structura şi construcţia itemilor au fost asemănătoare cu ceea ce elevii cunoşteau de la model, de la testele de antrenament, de la simulare. Grad de dificultate mediu. Au fost şi subiecte pentru departajare pentru note mari. Este adevărat’, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă.
Candidaţii la Evaluarea Naţională au avut de rezolvat, marţi, la primul subiect la proba la Limba şi literatura română, cerinţe pe baza textelor ‘Pantera neagră’ de Sorin Titel şi ‘Falsa generozitate’ (www.dilemaveche.ro) de Stela Giurgeanu.
La primul subiect, absolvenţii de gimnaziu care au susţinut proba la Limba şi literatura română au avut şi de prezentat, în cel puţin 30 de cuvinte, o legătură care se poate stabili, la nivelul conţinutului, între fragmentul din ‘Pantera neagră’ de Sorin Titel şi fragmentul extras din ‘Falsa generozitate’ de Stela Giurgeanu.
Candidaţilor li s-a mai cerut să realizeze şi un text de 50-90 de cuvinte valorificând textul ‘Pantera neagră’ de Sorin Titel.
De asemenea, la primul subiect, candidaţii au avut de asociat fragmentul din ‘Pantera neagră’ de Sorin Titel cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o asemănare şi o deosebire de conţinut dintre ele.
La cel de-al doilea subiect, absolvenţii de gimnaziu au avut de scris un text narativ de cel puţin 150 de cuvinte în care să prezinte o situaţie neprevăzută din timpul unui joc şi să insereze o secvenţă descriptivă şi una dialogată.