Datele publice aferente procesului electoral, în perspectiva anului 2024 cu patru runde de alegeri (europarlamentare, locale, prezidenţiale şi parlamentare), trebuie publicate în formate care pot fi citite de calculator şi pot fi prelucrate, iar aceste date nu ar trebui să intre sub incidenţa Regulamentului privind protecţia datelor cu caracter personal, a recomandat, vineri, Septimius Sever, expert electoral în cadrul Expert Forum.
El a subliniat în cadrul dezbaterii online ‘Cum transparentizăm alegerile: accesul la date în context electoral’, organizate de Expert Forum, că Autoritatea Electorală Permanentă ar putea lua exemplul altor state pentru a publica datele cartografice cu limitele secţiilor de votare şi a atras atenţia că nu există un index al circumscripţiilor şi o listă cu toţi consilierii locali aleşi.
Consilierul superior din cadrul Secretariatul General al Guvernului Larisa Barac a subliniat că portalul Guvernului data.gov.ro include date de pe diverse site-uri ale autorităţilor din România şi este punct unic acces la nivel naţional, care pune la dispoziţia portalului paneuropean data.europa.eu datele colectate.
Ea a adăugat că vor fi publicate, spre consultare publică, cel mai probabil în luna septembrie, normele de aplicare ale Legii 179/2022 privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public şi şi-a exprimat speranţa ca acestea să aducă ‘claritate şi îmbunătăţire a procesului de colectare şi publicare a datelor’.
‘Vom avea o inventariere a datelor pe care le publică o anumită instituţie, (…) Se va realiza o selecţie a datelor şi apoi o prioritizare pentru publicare. În 6 luni de la aplicarea normelor, fiecare instituţie va avea planul cu seturile de date ce pot fi publicate, frecvenţa şi formatul de publicare. Ce publicăm trebuie să fie relevant pentru reutilizare şi producerea de valoare din acele date, nu doar să fie transparente. Datele, din punct de vedere al conţinutului şi formatului, trebuie să fie coerente de la o actualizare la alta’, a adăugat Barac.
Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, consideră că există o diferenţa netă între datele publicate în prezent de AEP şi cele din urmă cu 10 ani, fapt remarcat şi de Septimius Sever.
‘Mă bucur că există o diferenţă netă faţă de acum 10 ani, (…) Chestiunea legată de limitele secţiilor de votare, ne-am dorit întotdeauna să putem cartografia secţiile de votare şi să furnizam astfel de de date, dar nu am avut bugetul necesar niciodată’, a spus Muhuleţ.