AcasăStiri generaleExpoziţia de fotografie 'Istroromânii', vernisată la Muzeul Satului

Expoziţia de fotografie ‘Istroromânii’, vernisată la Muzeul Satului

Expoziţia de fotografie ‘Istroromânii’, realizată de Constantin Liviu Demeter, Gheorghe Petrilă şi Ovidiu Gabor, a fost vernisată, marţi, la Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ în prezenţa ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi a ambasadorului Croaţiei, Marija Kapitanovic.

‘Mă bucur că avem ocazia de a celebra Ziua Limbii Române cu un proiect atât de frumos, practic o redescoperire a rădăcinilor noastre pe tărâmuri pe care poate nu ne închipuiam că mai avem rădăcini lingvistice. (…) Cel mai frumos mod de a celebra limba română este să o păstrăm vie, să o vorbim corect şi să-i sărbătorim diversitatea. Oricărei scrieri îi este atestat un vorbitor şi acesta devine păstrător în timp. Cele patru dialecte sau graiuri, aşa cum susţin unii cercetători, ale limbii române stau mărturie a continuităţii noastre la sud şi la nord de Dunăre. Conform studiilor, dialectul istroromân are cei mai puţini vorbitori, răspândiţi în peninsula Istria din Croaţia. (…) Îi felicit pe toţi cei implicaţi în realizarea proiectului şi sper ca românii să vină în muzeu pentru o adevărată lecţie de istorie contemporană’, a declarat ministrul Culturii.

Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’, a afirmat că vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă în expoziţie ‘chipuri care încă trăiesc acolo, în Croaţia, care au o viaţă pe care o putem oarecum pipăi şi noi uitându-ne la fotografiile de pe pereţi’.

Ambasadorul Croaţiei, Marija Kapitanovic, a spus că populaţia istroromână din peninsula Istria este una mică şi este extraordinar că ei au reuşit să-şi păstreze limba şi tradiţiile şi a mărturisit că şi ea este născută în Istria.

Istoricul Constantin Liviu Demeter a afirmat că fotografiile au fost realizate în Istria în perioada 24 august – 6 septembrie 2019 printr-un program cu finanţare nerambursabilă, asigurat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul proiectului ‘Românii Apuseni: Istroromânii – Monografie fotografică’.

‘Am parcurs 2.629 de kilometri şi 26 de sate. În aceste sate am întâlnit comunitatea istroromânilor, ei îşi spun vlahi, şi am pornit pe urmele cercetărilor Silviu Dragomir cu harta lui Sextil Puşcariu în mână. (…) Noi am venit din Istria cu 660 de imagini. Le-am predat autorităţii ministeriale de atunci, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de astăzi, şi din aceste 660 de imagini am dorit să selectăm pentru un album. Nu puteam să includem într-un album 660 de imagini şi atunci am apelat la o altă personalitate. Ne-am folosit de Sextil Puşcariu pentru cercetarea acolo, acum avem nevoie de Dimitrie Gusti. Şcoala monografică Dimitrie Gusti înseamnă în domeniul fotografiei portrete, înseamnă locuinţe, înseamnă peisajul şi înseamnă instituţii. Aceste capitole se regăsesc în albumul de 72 de pagini, în catalogul expoziţiei’, a explicat Constantin Liviu Demeter.

Expoziţia va putea fi vizitată în Sala ‘Gheorghe Focşa’ a Muzeului ‘Dimitrie Gusti’ în perioada 31 august – 3 octombrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10,00 – 18,00.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks