AcasăStiri generaleExpoziţia 'Din Bihor la New York', veşminte vechi şi creaţii contemporane marca...

Expoziţia ‘Din Bihor la New York’, veşminte vechi şi creaţii contemporane marca Dorin Negrău

Designerul Dorin Negrău şi Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea au vernisat marţi, de Ziua naţională a Americii, expoziţia ‘Din Bihor la New York’, alcătuită din veşminte de creaţie în dialog cu costume tradiţionale din colecţia muzeului, ce va fi itinerată în ţară şi la New York.

‘Ideea îmi aparţine şi cred că este un bun dialog între generaţii, între tot ce înseamnă motive tradiţionale create manual şi cele contemporane. Uşor minimale. Avem aici doar motive de Bihor, preluate de pe un costum popular realizat de bunica mea din Husasău de Tinca. Vreau să încurajăm publicul tânăr să poarte cât mai mult produse brodate, cu motive tradiţionale. De aceea am şi mers pe non-culoare la anumite produse. Sperăm să o itinerăm în cât mai multe locuri în ţară şi în lume, desigur, la New York, în primul rând, probabil că anul viitor, ca să facem cunoscute motivele de Bihor şi prezenţa lor în contemporan,’ a declarat, pentru AGERPRES, designerul Dorin Negrău.

Potrivit organizatorilor, expoziţia este dedicată miilor de mâini ale bunicilor neamului nostru, ca un omagiu adus româncelor care au perpetuat prin fiecare centimetru pătrat de pânză ţesută nu doar o simplă îndeletnicire casnică, ci un adevărat meşteşug, cu o estetică şi semiotică proprie, care au reuşit să îl transforme în artă a cărei sevă se trage din tradiţiile noastre străvechi.

Amenajată în sala de expoziţii temporare a secţiei de Etnografie, de la etajul III, expoziţia propune un dialog între creaţiile vestimentare ale designerului Dorin Negrău, inspirate din îmbrăcămintea ce încă se mai crea în casa copilăriei sale, acum 40 – 50 de ani, şi piese din colecţia de port a Secţiei de etnografie. O parte din acestea din urmă provin din localităţi învecinate cu Husasău de Tinca, având ca scop să ilustreze portul popular specific subzonei etnografice Holod, port pe care bunica lui l-a făurit atât pentru ea, cât şi pentru membrii familiei sale. O altă parte din piese provin din subzona tradiţională Roşia-Pietroasa, iar alte două piese dintr-un sat conservator de pe Crişul repede, situat în apropierea Oradiei.

Şeful Secţiei de etnografie, Ioan Goman, a subliniat că vernisajul organizat chiar de Ziua naţională a Statelor Unite vine să prevadă traseul peste ocean, după ce expoziţia va fi prezentată la Muzeul Satului Bănăţean – Timişoara şi la Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Bucureşti.

În această expoziţie inedită, a precizat Goman, bunurile de patrimoniu ‘privesc’ faţă în faţă creaţiile contemporane ale designerului Dorin Negrău, o idee de a valorifica zestrea arhaică sau chiar sursă de inspiraţie pentru alţi creatori.

Curatorul expoziţiei, Simona Bala, a mărturisit că în spatele acestor creaţii este o poveste de suflet a designerului, care şi-a dus cu sine, prin lume, originile şi copilăria petrecută în Husasău de Tinca, amintiri transformate într-un brand personal. Apreciat de mari creatori ai lumii, pe podiumuri internaţionale de modă.

Senatoarea Arina Moş a propus şi şi-a oferit sprijinul pentru a prezenta mai întâi expoziţia în Palatul Parlamentului din Bucureşti, un eveniment care, ‘din patriotism local’, a subliniat ea, ar merita să fie cunoscut de un public cât mai larg.

Felicitând organizatorii pentru faptul de a oferi o privire simultană asupra artei străvechi şi reinterpretarea ei, episcopul greco-catolic Virgil Bercea a evidenţiat formele moderne de inspiraţie artistică, un altfel de ritm al înţelegerii artei. Apropiindu-se de o ie creată de designer, Preasfinţitul Bercea a rememorat un moment al vieţii sale cu mama sa, Lucreţia, care înainte de a muri şi-a pregătit hainele…

‘A dorit să meargă în mormânt cu ia cusută de ea. Îmi aduc aminte când a venit în vizită o prietenă de a sa şi a văzut-o cu ia: Vai, Lucreţia, ce frumoasă eşti! – i-a spus. Pentru că ia strălucea! Doamnelor, încercaţi să păstraţi aceste valori. Dvs., prin înaintaşele din satele noastre, aţi pus ce aţi avut mai frumos în suflet în aceste ii. Să fiţi bucuroase şi mândre că aveţi o frumuseţe interioară dăruită de Domnul, frumuseţe ce transpare apoi din toate lucrurile ce ies din mâinile dvs,’ a spus episcopul, cu emoţie.

Creatorul Dorin Negrău a vorbit despre nevoia de a se regăsi acasă, în judeţul Bihor, de a reveni de fiecare dată, de mulţi ani, pentru a se încărca şi a reuşi să meargă mai departe.

‘Mă bucur extraordinar de mult că reuşesc să aduc un omagiu bunicii mele, care mi-a insuflat acest drag pentru motivele tradiţionale. Pot să spun cu mândrie că nu este doar povestea mea, ci este povestea noastră a tuturor şi vă sugerez să vă încurajaţi copiii să-şi petreacă vacanţele cât mai mult timp cu bunicii. Pentru că ei îşi pun amprenta personală asupra vieţii lor. În cazul meu, a fost brodatul şi ţesutul, pe care le-am valorificat, împotriva voinţei tatălui meu, dar care a fost mândru până la urmă de drumul pe care l-am ales,’ a spus Dorin Negrău.

El i-a invitat alături de el pe meşterul popular Constantin Perva, împletitor de nuiele, care l-a ajutat în crearea ambientului expoziţional, costumele ‘crescând’ în ograda cu pământ reavăn şi simbolic înconjurată de un gard tradiţional şi pe cusătoreasa Viorica Faur, care îl ajută la confecţionarea bluzelor sale.

‘De fiecare dată când vorbesc cu agentul prezentărilor de la New York, discuţiile încep cu cuvântul wow. Exclamaţiile se referă la ce aduc din România, din zona din care provin. Pentru că eu recunosc, în ultimii 12 ani, de când valorific elementele tradiţionale în portul contemporan le descopăr de fiecare dată, le minimalizez şi de fiecare dată sunt ajutat de partea comercială ca să mă temperez puţin, să devin mai blând, să nu explodez în foarte multă culoare şi manoperă. Generaţiile noi, de tineri, nu-şi doresc foarte multă manoperă şi broderie. Acesta este şi motivul pentru care este o expoziţie educativă, spre a încuraja tinerii să poarte motive tradiţionale, într-o formă cât se poate de minimală’, a spus Dorin Negrău.

Artistul l-a invitat la vernisaj şi pe preotul ortodox din localitatea Husasău de Tinca, Lucian Vancea, care a dorit să fie alături de fiul satului Dorin Negrău, care cu ‘o energie nesecătuită, se întoarce cu tot dragul în satul natal de unde nu a plecat niciodată’, deşi a făcut mii şi mii de kilometri, pentru a continua ceea ce bunicii noştri au lăsat ca testament artistic.

Dorin Negrău este singurul designer român inclus în cadrul elitistului eveniment de modă New York Fashion Week. Stilul său valorifică elemente din portul tradiţional românesc, aducându-le în actualitate prin folosirea noilor tehnologii de afişare textilă a semnelor-simbol, dar şi a tehnicilor tradiţionale realizate în colaborare cu diverşi meşteri locali.

Expoziţia va rămâne deschisă pentru publicul orădean până în data de 10 septembrie, după care va fi itinerată la Muzeul Satului Bănăţean – Timişoara, începând cu a doua jumătate a lunii septembrie, şi apoi, în mai 2024, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Bucureşti.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks